Стивън Хокинг: Човечеството става все по-алчно и глупаво

Световноизвестният физик Стивън Хокинг сподели мислите си за бъдещето на човечеството, замърсяването и изкуствения интелект в интервю с Лари Кинг.

“Със сигурност не сме станали по-малко алчни или глупави”, отговори ученият на въпроса какво се е променило от последния им разговор насам.

“Преди 6 години ви предупреждавах за замърсяването и пренаселеността. Оттогава ситуацията се е влошила. Населението нарасна с половин милиард от последната ни среща и не виждам как на ръста може да се сложи край. С тези темпове до 2100 година броят ни ще се увеличи до 11 милиарда. Замърсяването също се влоши през последните 5 години. Над 80% от жителите на урбанизираните региони са изложени на замърсяване”, казва Хокинг.

Разговорът след това се фокусира върху изкуствения интелект. Ученият вярва, че правителствата изглеждат мотивирани да използват изкуствения интелект в надпреварата във въоръжаването.

Като цяло Хокинг не мисли, че напредъкът в изкуствените технологии непременно ще доведе до нещо добро. Той предупреждава, че след като веднъж машините достигнат критичната си фаза и са в състояние да се развиват сами, няма как да предвидим дали целите им ще съвъпаднат с нашите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини