Откриха манганови оксиди на Марс

Марсоходът на НАСА Curiosity направи поредното си вълнуващо откритие – значително количество манганови оксиди, които предполгат, че атмосферата на Марс може би някога е съдържала кислород.

Curiosity изследва кратера Гейл от 2012 година насам, през това време той направи удивителни открития, които подсказват, че Червената планета някога е приличала на Земята. Мангановите оксиди са последните от поредицата вълнуващи находки.

“Единственият познат на Земята начин за производство на манганови оксиди изисква атмосферен кислород или микроби. Сега откриваме манганови оксиди и на Марс, въпросът е как са се формирали”, казва Нина Ланза от Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико. Едно от възможните обяснения е в атмосферата на Марс да е попаднал кислород след разпадането на водата, когато планетата изгубила магнитното си поле.

Смята се, че по онова време водата на Марс е била в изобилие. “Комбинация от отслабено магнитно поле, йонизираща радиация и ниска гравитация може би е довела до разпадане на водата на съставните и елементи и е направила Червената планета неспособна да запази водородните йони, освобождавайки кислород в атмосферата.”, казва Ланза.

Засега този сценарии за попадането на кислород в атмосферата на Марс не може да бъде потвърден.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини