Турция готова да плати обезщетение на Русия за сваления самолет

Турция е готова, „ако е необходимо”, да плати обезщетение на Русия заради свалянето на руския бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г. Това обяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм, цитиран от „Франс прес”.

„Заявихме, че ако е необходимо, ние сме готови да платим обезщетение”, изтъкна Йълдъръм в интервю за турската държавна телевизия, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган протегна ръка за помирение към Москва заради инцидента, който разруши отношенията между двете страни.

Турският премиер също така посочил, че Ердоган щял да говори с руския си колега Владимир Путин в сряда или четвъртък във връзка с това, как да бъдат възстановени отношенията между двете държави, които подкрепят противникови страни във войната в Сирия. 

"Смятам, че постигнахме разбирателство по този въпрос. Ние ще поставим този инцидент зад нас и ще продължим по пътя си", отбеляза Йълдъръм. 

Турция по-рано отказваше да се извини за инцидента, настоявайки, че руският самолет е навлязъл в нейното въздушно пространство и е пренебрегнал неколкократните предупреждения. Русия обаче настоява, че самолетът не е навлизал в Турция и я обвини в "планирана провокация". 

Припомняме, вчера Ердоган изпрати писмо на руския президент Владимир Путин, в което се извинява за свалянето на самолета и поднася съболезнованията си на семейството на загиналия пилот.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини