Приказка за благодетели..

Разговор с писателката Маргарита Павлова, Творчески секретар на  Конфедерацията на Българските писатели

            Мнозина познават писателката Маргарита Павлова с впечатляващите й приказки за  деца и възрастни, но малцина знаят че талантливата кърджалийка е и вълнуваща поетеса! В общественото пространство се ори, че е възможно почитателите й скоро да се  насладят  на нейна книга с интимна лирика.

 Но поводът да я потърсим и разговаряме с нея е друг. Госпожа Павлова е Творчески секретар на Конфедерацията на българските писатели, а тази национална творческа организация само преди дни обяви първата си номинация, „Благодетел на Българската култура”. Това почетно звание се дава на държавници от местно и национално равнище, които имат впечатляващ принос за развитието на националната ни култура на различни равнища, от Кметства, през Областни управи… та до Министерски съвет!

            - Госпожо Павлова, обявихте за „Благодетел на Българската култура”, господин кмета на община Ардино, Ресми Мурад! Тази община е сравнително малка, с какво предизвика вниманието ви този местен държавник?

            - Не  всичко, което на пръв поглед изглежда малко, наистина е такова! В човешката история често величави събития са произтичали от наглед дребни факти и обстоятелства… В Община Ардино културната деятелност е „жива”! Все нещо се прави… Провеждат се срещи на културни дейци, правят се изложби, гостуват външни творци-поети, писатели, учени…Гостуват танцови, театрални, певчески и музикални групи. В  училищата  и  в  детските заведения кипи  живот… В Ардино живеят и творят местни автори, някои от които с национална значимост… За да се случва това, очевидно има висока загрижено, има усещане за висока отговорност на местното държавно ръководство към творческия потенциал на населението, има загриженост за неговото развитие и утвърждаване…

            -Смятате ли че културната деятелност в останалите кметства от региона е затихнала?

            -Не твърдя такова нищо… Имам достатъчно информация…  Но  знам какво  е направил  и  прави  за  регионалната  култура  господин  Ресми  Мурад  и  неговия екип поне от година, две насам… И то е впечатляващо. В Ардино имат една великолепна поетеса, Сабина Садова! Преди време тя решава да издаде втората си стихосбирка „Слънчеви драскулки”.  За да и помогне, в това число и да и бъде редактор на стиховете, се заема популярният писател Христо Красин.  След като стихосбирката бива отпечатана в издателство „Световит” София, по-нататъшната работа се поема от кмета Ресми Мурад.  Той организира посрещането на книгоиздателя Огнян Младенов както и популярния писател Владо Даверов в община Ардино, за да се направи представяне на стихосбирката! Господин Мурад отдава  съответната признателност на поетесата  в  качеството  си  на  местен  държавник, подпомага я  в  разпространението на  поетичната книга… Дайте ми пример за друг кмет, който така би отворил сърцето си  за  подкрепа  на  местните  културни  инициативи! Да продължавам ли?

-Продължавайте!

-С подкрепата на Ресми Мурад в общинския център се организираха редица изложби - на живопис и графика, на исторически ценности, свързани с бита… Периодично гостуват, поети и писатели, учени-философи и социолози… Представят се техни книги… Гостуват творци от съседни държави, местни творци пътуват извън България. Откри се паметник на писателя Сабахатин Али, роден някога в Ардино… С благосклонното отношение на господин Мурад, в общината беше взето решение финансово да бъде подпомогнато издаването на поредната стихосбирка на поетесата Светла Узунова… Една светла жена със светли стихове, родена в община Ардино! Неотдавна община Ардино подпомогна и нашата Конфедерация като й създаде условия да проведе свое мероприятие в туристическия комплекс „Белите Брези”… Мога още доста да разказвам… И питам, ако повечето от нашите кметове са с такова сърцато отношение  към  културата  ни, дали  всички  ние н яма  да живеем и се развиваме в една по естетична, в една по-красива среда… А там където има красота има и воля за живот, има воля за просперитет…има естетичен порядък… Така се ражда любовта!

-Бихте ли споделили нещо повече за статута на „Благодетел на Българската Култура!”

- Това е почетно звание, звание на признателност към лица, държавници, стопански дейци, общественици които по някакъв начин подпомагат националната ни култура на различни равнища! Удостоените с тази признателност биват вписвани в Книга на Благодетелите, която се води в Националния  ни  Конфедеративен  съвет! Наш представител там е писателят Христо Красин, той е и регионален координатор за областта… Вписването в тази книга остава, както се казва, за вечни времена…

-Имате ли вече следващ „номинант” за тази почетна позиция…

-На този етап не се забелязват достатъчно активни общественици, благодетели в сферата на културата. Но да се надяваме, че ще се появят… Господин Мурад  е щастлив надявам се, че е първият, че е „бялата лястовица” на радетелите за културно развитие, след която ще полетят и други пъстри птици, ценящ  културата на народа ни!

Интервюто взе: Руди Сливнев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мехмет
    1 0
    22:19, 30 юни 2016
    Маргарита, кога беше секретарка -любовница, кога стана поетеса ....?Остаряла си вече за секретарка не ставаш:)

Още новини

Последни новини