Ангелкова очаква 10% ръст на британските туристи у нас

Регистрираме 10% ръст на записаните британски туристи през лятото. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Относно решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз и какви ще са последиците за туристите в България Ангелкова коментира, че предстои да се види и анализира всичко, след референдума. Тя отбеляза, че Министерството на туризма следи внимателно какво се случва и ще предприеме необходимите разговори. Започнали са проверки по цялото Черноморие и те ще продължат и тази седмица.

„Успяхме да организираме 53 процедури за отдаване на плажовете под наем. Към момента имаме 55 договора за концесии и 58 договора за наем, които сме сключили”, каза Ангелкова и коментира, че министерството следи схемите за спасители и дали водни дейностите се спазват.

По думите ѝ новото през този сезон ще бъдат табелите, на които ще има телефонен номер, на който туристите могат да подават оплаквания. „До момента сме проверили 28 плажа от миналата седмица”, каза тя и уточни, че основните нарушения са свързани с недостатъчен брой спасители и недостатъчно медицинско обслужване, а на един плаж има не е осигурен достъп до морето. „При нарушенията сме издали протоколи и до 2 седмици установените нарушения трябва да бъдат отстранени”, заяви министърът на туризма. Според нея с направените от Министерството на труда и социалната политика промени в директивата за трудовата миграция се дава възможност за попълване на сезонните кадри, като в страната могат да идват сезонни работници от Молдова, Украйна и Беларус. „Тези които правят най-голям процент от туристически продукт - бармани, сервитьори и пикола, не е задължително да имат висше образование, но трябва да бъдат добре квалифициране”, посочи още Ангелкова.

По отношение на борбата със сивия сектор министърът коментира, че са приели законодателни промени, за да бъдат свързвани на регистрите на хотелите в реално време с ДАНС, НАП, общините и Министерството на туризма. „Данните не са публични и до тях ще имат достъп всяка една от институциите съгласно техните компетенции”, каза още тя.

По думите ѝ културно-историческия туризъм, както и балнео и спа туризма са два основни акцента в работата на министерството. „Имаме огромно културно-историческо наследство и е много важно да го използваме. Вчера бяхме в Средец - имаме уникално културно-историческо наследство и е много важно да го включим към пакетите, които предлагаме, за да може да осигурим разнообразие на туристите”, каза още Николина Ангелкова.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини