Във Великобритания събраха подписи за повторен референдум

Британци, подкрепящи членството на страната си в ЕС, събраха подписи за повторно допитване дали Великобритания да остане в общността, съобщават британските медии. За да бъде разгледан въпросът от парламента, е  необходимо документът да бъде подкрепен от 100 хиляди души.

Стоте хиляди подписа бяха събрани само за 4 часа, а към полунощ на 24 срещу 25 юни те станаха над 280 хиляди. Към 7:00 ч. петицията беше подкрепена от над половин милион души.

Наблюдателите посочват, че след  референдума от 23 юни много от британците „изтрезняха” и дори някои от гласувалите за брексит декларират, че вече биха подкрепили оставането в ЕС.

Припомняме, след обявяването на резултатите министър-председателката на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е  неприемливо шотландците да бъдат изведени от Европейския съюз против волята им, както и че шотландското правителство ще започне подготовката за още един вот за независимост.

Междувременно в Северна Ирландия се чуват все повече гласове за излизане от Обединеното кралство и присъединяване към Ирландия.

Авторите на петицията настояват за повторно допитване, тъй като гласовете за излизане на страната от общността са под 60%,  а избирателната активност е по-малка от 75%.

Припомняме, разликата между гласовете „за” и „против” брексита беше под 4%.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ку
    кура ми Янко
    3 0
    09:56, 25 юни 2016
    Иди ми, дойди ми. Британска путкинска работа.
  • 2
    Ро
    РОСИНЬОЛ
    2 0
    15:11, 25 юни 2016
    Англичаните гласуваха за брекзит но получиха друго-шотландия, уелс е северна ирландия, както и канада, юар, австралия, нова зеландия и индия ще пожелаят в най-скоро време да се откънат от империята така че резултата от този референдум просто няма да мине през камарата на лордовете! Един вид независимо от резултата на референдума грейт бритън остава в юропиън юниън!
Последни новини