Тракийци пеят и танцуват в Кърджали,честват 120 години от организираното тракийско движение

    Тракийци пеят и танцуват в Кърджали,чествайки 120 г. от организираното движение в Кърджали и създаването на местната организация.В парк „Простор” се провежда 18 национален тракийски събор, в който се включиха над 300 участници с 80 изпълнения.Кърджалийска област е представена от групови и индивидуални изпълнители от Кърджали, Момчилград, Крумовград, Кирково,Дивисилово,Малък Девисил и Аврен.Има изпълнители от Пловдив, Асеновград, Новаково,Царацово,Обручище,Старозагорско.За първи път ще се представят и студентска фолклорна група от Филиала на Пловдивския университет в Кърджали.

    Организаторите от Тракийско дружество „Д.Маджаров” и читалище „Тракия 2009” са подготвили и изложба посветена на тракийското движение в страната и в Кърджали.

    Честваме годишнината на всички прояви на тракийци в страната,отбеляза за Кърджали бг вести председателят на ТД”Д.Маджаров” Яни Янев.Той уточни,че тракийската организация в Кърджали е създадена през 1920 г.,а национални тракийски събори в града се провеждат от 1962 г.,като през последните години са ежегодни.

    Самодейността ни е на много високо ниво.Имаме два златни медала от Съборите в Копривщица,сребърно отличие за цялостно представяне в Неделино и  голяма награда от Тополовград,където имаше конкуренция от сто състава,посочи още Янев.Той каза,че заслугата е както на тракийското дружество,така и на читалището на тракийци в Кърджали.

    Тазгодишният събор бе открит с Химна на Тракия-„Ясен месец  днес изгрява”.Първи за публиката пяха и играха малките възпитаници на ансамблите „Звездица” и „Тракийче” от читалище „Тракия 2009”.

    Гости на събора са народният представител Цвета Караянчева и областния управител Илия Илиев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини