Общинският съветник Радослав Милев коментира промените в наемите за тротоарите

„След последната сесия на Общинския съвет, проведена на 23 юни 2016 г., се убедих за пореден път, че общинската администрация не работи в полза на гражданите” заяви разтревожен Радослав Милев, съветник от Реформаторския блок (ДСБ). Притесняват го предложените от кмета Хасан Азис изменения в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, които увеличават трикратно наемите на тротоари, площади, улични платна и други терени за търговска дейност на открито. «Неубедителни са посочените от градоначалника мотиви за съизмеримост с таксите в други градове. Няма да отивам далеч. В близкостоящото Хасково: в І зона на ден се плащат 0,96 лв./кв.м, а на месец – 12,00 лв./ кв.м. В Кърджали досега се плащаше – 0,90 лв./ кв.м на ден и 18,00 лв./ кв.м на месец. С две думи старата наредба е била съизмерима дори с един доста по-голям град като Хасково. А дали новата е съизмерима – преценете сами.”

Другият посочен от администрацията аргумент, свързан с ограничаване на стопанска дейност върху терени публична общинска собственост, също издиша, според синият съветник. „Ако Общината не иска да разреши използването на свои терени, тя просто няма да разреши това или ще разреши такъв размер, какъвто смята за разумен. Не е начинът да се надуват цените, за да се откажат търговците. Южният климат предполага дълъг период за работа на открито в ресторантьорския и търговски бизнес, а общинската хазна разчита на приходи точно оттам. Но, вместо да увеличава тежеста върху бизнеса, по-добре е общинската администрация да прецизира разрешенията и да подобри контрола.

Реформаторите в местния парламент, разбира се, не са подкрепили предложените промени и са изненадани, че мнозинството не е помислило разумно за последствията. „Най-куриозното, което колегите от ДПС допуснаха на последната сесия е, че подкрепиха и предложение за кмета, с което беше удължен договор за наем на производствено помещение с наемна цена от 0,70 лв./ кв.м. По този начин наемът за тротоара пред същото помещение струва 10 лв. на квадратен метър, т.е. тротоарът е по-скъп от застроената общинска площ.” споделя реформаторът. Надеждите му са свързани с предстояща реакция на търговците и браншовите организация, които биха могли да атакуват решението на Общинския съвет пред Областния управител, за да бъдат преразгледани промените. „В противен случай, промените в цената на наемите неминуемо ще доведат до промени в цените на предлаганите стоки и услуги”, завършва Радослав Милев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини