БСП внесе проект за отмяна на Закона за училищното образование

Депутатите от БСП в парламента са внесли проект за отмяна на Закона за предучилищното и училищното образование, който предстои да влезе в сила от 1 август. 

Те са категорични, че на 15 септември училищата няма да успеят да започнат нормално учебната година след влизане на закона. Левите депутати искат Закона да влезе в сила през 2017 година, а не сега.

"В момента в системата на образованието е пълен хаос, а учениците ще започнат училище без учебници", аргументира се депутатът от БСП лява България Валери Жаблянов. За тази една година министерството ще има възможност да осигури учебници за децата от 1 до 5 клас, които тази година щели да учат с помощни "материали", също така ще се оправи програмата за 8 клас, който отпада и ще влезе в програмата от 1 до 7 клас, смятат от БСП. 

Депутатите поискаха за пореден път и оставката на министъра на образованието Меглена Кунева заради обещанието й за увеличаване на учителските заплати и използването на учителите за политически цели. 

Професор Румен Гечев от БСП поиска да знае от управляващите защо казват, че нямат пари за увеличение на учителските заплати, а в същото време твърдят, че имат допълнително 1.5 - 2 милиарда лева, които са влезли в бюджета. 

БСП са категорични, че при управляващите има разпад, тъй като образователният министър увеличава заплатите, а премиерът не знае. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини