Юристи опонират на Павлова: Отмяна на тарифата означава по-евтини винетки

Ако съдът отмени тарифата, в която са определени новите цени на винетните стикери, това ще доведе до връщане на старата им цена. Така от Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателти инициативи" опонираха на регионалния министър Лиляна Павлова. Преди дни тя коментира делото за винетките, като обясни, че то по същество не касае цената на новите стикери. 

Създават се грешни очаквания в обществото, че ще се връщат пари от сегашната цена на винетките или че няма да бъдат валидни. Делото за винетките не касае тяхната цена, а процедурата по приемането на наредбата за тарифата, обясни Павлова.

От сдружението обаче са категорични, че евентуална отмяна на постановлението на Министерския съвет, с което са приети по-високите цени, ще доведе до възстановяване на старите цени на винетните стикери. 

"Министър Павлова е права, че „делото за винетките не касае тяхната цена, а процедурата по приемането на наредбата за тарифата“, се казва в съобщение на сдружението. "Въпреки това обаче, ако се стигне до отмяна на тарифата поради съществени нарушения в процедурата по приемането им, това неминуемо ще доведе до отмяна и на цената на винетките такава, каквато е определена с тарифата, предмет на образуваното административно дело. Или иначе казано – в случай, че се отмени тарифата в обжалваната й част, се отменят и цените на винетните стикери в сила към настоящия момент", уточняват от там.

"Естествено, ако същият размер на цената на стикерите бъде приет, но вече при съблюдаване буквата на закона, то съдебно оспорване на целесъобразността на тарифата би било недопустимо и „новите“ цени на винетните стикери ще имат задължителна сила на ползвателите на пътната мрежа на територията на България", се казва още в съобщението.

Новата тарифа беше атакувана в съда от няколко неправителствени организации с аргументите, че тя е приета в нарушение на закона. Позицията им беше подкрепена и от държавното обвинение. Според прокуратурата предложението за промяна в цената на винетните стикери трябва да бъде направено от министрите на финансите и регионалното развитие, както е указано в Закона за пътищата. "Предложението до МС за изменение на Тарифата не е изготвено съвместно от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, а еднолично от министъра на регионалното развитие и благоустройството", се посочва в становището на прокуратурата.

От държавното обвинение предоставят като довод и факта, че проектът за новата цена на винетките не е публикуван за обществено обсъждане, което е в противоречие със Закона за нормативните актове (ЗНА) и Административнопроцесуалния кодекс (АПК), а в същото време в него отсъстват и мотиви.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини