Държавен архив-Кърджали отличи свои дарители

Изображение 1 от 2

            На Международния ден на архивите – 9 юни 2016 г. беше проведена традиционната среща на служителите на Държавен архив - Кърджали с граждани на Кърджали. На нея бяха връчени благодарствени грамоти на дарители на архивни документи за приноса им в обогатяване на Националния архивен фонд и по повод Празника на българската писменост и култура 24 май.

    Сред наградените е г-жа Теофана Текелиева – дългогодишен помощник на Държавен архив – Кърджали в опазването на документалното богатство.  Бивш  директор на театъра в Кърджали,  учител, преподавател, общественик, краевед, тя подпомага архива в запазване на архивното богатство на Източните Родопи. Чрез нея постъпиха в архива редица лични фондове, документите на Гюмюрджинския окръжен съд, много спомени и снимки. Като съмишленик на архива в своята издирвателска дейност тя привлича много хора, съхраняващи ценни документи за историята на региона, които също станаха  дарители на архива. Дарената грамота е и за последните попълнениея на документи в личния и фонд, включващи написаните от нея   книги.

    С дарена грамота е изразена дълбока благодарност на ръководството на архива към съвместната целенасочена дейност по опазването на архивното богатство от страна на Георги Дамянов, заслужил учител, журналист, писател и изследовател на историята на Ардино и Ардинския край, почетен гражданин на Ардино, предоставил нови постъпления към личния си фонд, снимки и творчески материали.

             За обогатяване на документалното наследство за развитието на различните отрасли от обществено-икономическия живот на Кърджалийския край с дарени лични документи в периода 2014-2016, благодарствени грамоти получиха още следните изявени обществени личности, заслужили уважението на обществеността: д-р Тодор Димитров Черкезов, директор на МБАЛ “д-р Атанас Дафафовски” – Кърджали,  предал в архива творчески материали свързани със състоянието и историята на здравното дело в Кърджали, както и др. документите; г-н Тодор Мухтаров – журналист, кравед, хуморист, предал ва архива много ценни снимки за спорта, интервюта със стари кърджалийци и свои публикации; г-н Теню Димитров Календеров - живата история на театралния живот в Кърджали,  който освен многобройните афиши, брошури и снимки за театъра и киното предаде и множество снимки на Кърджали, запечатили вече несъществуващи улици и сгради.

                За дарени документи в периода май 2014 – окт. 2016 г., и в знак на признателност към родолюбивия им жест, Държавен архив – Кърджали връчи благодарствени грамоти и на: Ваня Иванова Георгиева – преподавател по исторически дисциплини във филиал “Любен Каравелов” към ПУ ”Паисий Хилендарски”, събирала и предоставила богат и изчерпателен  материал за  административно-териториалните промени, демографията и стопанството на селищата от бившия Мастанлийски окръг, незаменим  консултант и съветник по въпроси от българската история и език, превод от английски и др. езици; Милка Димитрова Дунгова – дългогодишна учителка в Кърджали, автор на логото към Герба на Кърджали: “Почитай миналото – гради бъдещето”; Елена Христова Аянова, дългогодишна учителка, дарила документи на баща си – Христо Филипов Лазаров от Ардино, краевед, секретар на Община Ардино и един от ръководителите на туристическото дружество в Ардино; Янка Атанасова Ташкова,  уважаван дългогодишен архивист, сътрудник на архива, дарила документи за своето родно място – Мандрица;  Хасан Садък, дългогодишен счетоводител на в-к „Нов живот” – за участието на своите двама дядовци и др. войници от Източните Родопи в  боевете при Чанак кале; Мехмед Коджамустафов, преводач на частта за Източните Родопи от Годишника на Одринския вилает и предал в архива голям брой списания, книги със събрани етнографски материали, разкази и спомени, писани в съавторство със съпругата му Емел Балакчи, Любомир Петров, бивш директор на фонд „Тютюн” в Кърджали, специалист в областта на горския и земеделския фонд – предоставил на архива съхранения от него архивен фонд на Радикал-демократическата партия в Кърджали; Георги Петров Мерджемеков, предоставил документи за Тракийската организация преди 1944 г.; Селяхидин Карабашев, подпомогнал събирането и предоставянето в архива на множество документи от личен произход от Ардинския край;  Христо Андонов – специалист и познавач на творчеството и учението на Учителя Петър Дънов, предоставил в архива колекция от ценни негови беседи, книги и съобщения; Василка Ташкова, дългогодишен музеен уредник, един от авторите на двата чудесни албума за Кърджали, автор на книги за ген. Васил Делов, с. Лъджа, Ивайловградско, проучвания на историята на беломорските българи, и много други теми, предоставила в архива своите книги и проучвания; Златан Петров – за дарени негови книги с мемоари и краеведски проучвания за миналото на Източните Родопи и Харманли.

    Присъствалите на срещата напомниха на обществото за пореден път, че  институцията, на която държавата е вменила грижата за приемане, съхраняване за поколенията и предоставяне за използване на ценните за историята на обществото архивни документи е Държавна агенция „Архиви” с нейните държавни архиви по места. А за да бъде  задачата на Държавния архив в Кърджали по съхраняването на писменото документално богатство на Източните Родопи успешно изпълнявана, архивът се нуждаят от помощници. Без взаимното сътрудничество между институциите, съхраняващи историческата памет и гражданите се разпиляват историческите извори и се губи частица от историята на Кърджали и Източните Родопи.…А това не трябва да се допуска.

    На срещата беше дадена гласност и на дълбоко съдържателното обръщение на  г-н Аврам Яко Папаро, приятел на архивната система и защитник на архивната кауза: „Приятели, познати, пенсионери! Отворете Вашите албуми и вижте има ли там някоя интересна снимка, която ще заинтересува и други хора, подредете вашите документи и отделете тези, които биха представлявали интерес за историята на вашия град, за възпитанието на младежта. Отделете малко време и слезте в мазето, после качете се на тавана: там може би сте скътали нещо излишно за вашето ежедневие, но би било интересно за някой музей, за вашите деца и внуци. Вашите стари снимки, документи, предмети, живот са богатство и не трябва да изчезнат, да пропаднат! Дарете ги, завещайте ги, съхранете ги”!

    Присъстващите архивисти, дарители и граждани се присъединиха към призива на г-н Аврам Яко Папаро за издирване и съхраняване на документалното богатство от личните архиви.

    Ръководството на архива благодари на всички дарители на Държавен архив – Кърджали! Пожелава им здраве, дълголетие и все така всеотдайно и с любов да  работят за съхранение на народната памет!

    Иванка Ангелова, Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини