Премиерът на Великобритания излиза в оставка през октомври (видео)

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън направи анонс, че ще се оттегли от поста си. Той казва пред BBC, че през следващите дни и седмици ще се опита "да води кораба", но е "свжо лидертсво".

BBC цитира изявлението му след излизането на резултатите от референдума за членството на страната в ЕС, че е вложил цялото си сърце в кампанията, но е загубил.

Камерън подчерта, че уважава решението на британския народ и допълни, че оставя в ръцете на новото ръководство на страната да реши кога и как да активира чл. 50 от Договора за Лисабон, който регламентира процедурата по напускане на блока.

Оставката на британския премиер, според експерти, не означава непременно смяна на правителството. Съществува вероятност през октомври постът да бъде зает от негов съпартиец - следващият лидер, който ще бъде избран от консерваторите през октомври. Във Великобритания лидерът на партията, която спечели парламентарните избори, става премиер. Подобна беше ситуацията през ноември 1990 год., когато Маргарет Тачър загуби лидерството в партията и напусна премиерския пост. Консерваторът Джон Мейджър възглавяваше правителството през следващите седем години.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    As
    asdasd
    2 -1
    11:26, 24 юни 2016
    Българите и Румънците са виновни!
  • 2
    Жа
    жалко
    1 0
    11:33, 24 юни 2016
    Какво ще стане с България не е ясно. Дали пък няма да се върнат обратно част от българите?
Последни новини