Набират кандидати за парамедици в Кърджали,дават шанс за работа на младите хора

Проект на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали ще осигури работа на 35 млади хора от областта.Те ще бъдат обучени за парамедици трето ниво и ще бъдат наети на работа за половин година във филиалите на ЦСМП в Кърджалийско.Те ще бъдат едни от първите парамедици в страната.При отпускане на щатове от Министерството на здравеопазването ,те ще могат да продължат работата си в Спешната помощ.Това съобщи пред медиите директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков.Д-р Митков обяви началото на информационната кампания по проект „Активни на пазара на труда“.Целта е да се намерят 70 младежи до 29 години живеещи на територията на областта,които да се върнат в училище или да си намерят работа.На 35 от младежите,които отговарят на условията на програмата ще бъде предложено безплатно обучение за професията парамедик/трета степен/ и стипендия за времето на обучението.Самото обучение ще започне на 15 септември и ще продължи от 7 до 8 месеца.То ще се осъществи от лицензиран център в Кърджали.Младите хора от областния център ще поручават по 10 лева за всеки присътвен ден, а тези от областта по 15 лева.След завършването на обучението 30 от парамедиците ще бъдат разпределени по филиалите на ЦСМП,както и в Кърджали. Петима ще бъдат ангажирани в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Според Д-р Атанас Митков бъдещето на спешната помощ е в наемането на парамедици. Все по- скъпо става ангажирането на лекари в екипите на Центровете за спешна медицинска помощ.Прекратено е и обучението на фелдшери/лекарски асистенти/.В момента има обнародвани нови държавни образователни изисквания. Според тях има три степени на обучение на парамедици. Втората им позволява транспортиране и помощ на пациената, третата разрешава и асистиране в Спешните отделения. Четвъртата дава право за асистиране на лекарите в спешните отделения. Не се позволява предписване на медикаменти.60% от обучението е в практически занятия. Завършилите трета и четвърта степен получават удостоверение равностойно на диплом от професионална гимназия.

До края на август в общинските центрове на областта ще се проведат информационни дни. На тях ще бъдат представени условията към кандидатите по проекта „Активни на пазара на труда“. Те трябва да са на възраст между 15 и 29 години.Да имат постоянен или настоящ адрес в областта. Да не учат най-малко от 4 месеца средно или висше образование.Да не работят най-малко от 4 месеца и да не са собственици или управители на фирма. Да не са регистрирани като земеделски производители. Да не са били регистрирани в Бюрото по трюда през последните 12 месеца. За бъдещите парамедици има и допълнителни условия. Едното е да са зъвършили средно образование или да са допуснати до държавни зрелостни изпити, а другото е да имат свидетелство за управление на МПС,категория В ,най-малко от две години ,което да не е отнемано за нарушение.

Плюсовете на проекта са безплатно образование със стипендия,гарантиране на работа за половин година,а в последстие и повече,минимална работна заплата за сектора,подчерта д-р Митков.

За развитие на Спешната помощ Европейския съюз отпуска на България до 2010 г. 83 597 131 евро.До края на програмния период на Центровете за спешна медицинска помощ ще да необходими 1000 парамедици. Ръстът на заплатите ще бъде 20 процента.В същото време 300 000 младежи в страната не учат и не работят.

Обучението на парамедици започва освен в област Кърджали и в областите Варна, Пловдив, Смолян, Сливен, Ямбол, Разград , Търговище и Бургас.

В Кърджали бенефециент на проекта е Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали. Партньор е Международния алианц за развитие.

Проект „Активни на пазара на труда“ се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.чрез Инициативата за младежка заетост на Европейския съюз.

На представянето на проекта присъства зам.областния управител Румен Младенов.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини