Българите мохамедани от Кърджалийско:Ние сме неразделна част от българската нация!

Ние сме неразделна част от българската нация.С тези думи могат да се резюмират мненията на  българите мохамедани от Кърджалийско събрани в сборник издаден от Софийският университет „Кв.Климент Охридски” преди дни.Под ръководството на проф.дин.Христо Матанов студенти от Алма Матер провеждат интервюта сред българите мохамедани в Кърджалийско и Златоградско.В сборника под наслов „Българите мохамедани и събитията от 70-те години на ХХ век” са събрани десетки интервюта с наши сънародници изповядващи исляма.Някои от тях помнят ясно времето на промяна на имената.Други са били току що родени.Обединени са от идеята,че това ги прави неотделима част от нацията и затова въпреки законовите възможности хората не си връщат турско-арабските имена.

Ето и мнението на една от студентките участвала в анкетите :Патриотизмът,който срещнах ме изуми.Не заради региона,а защото скоро не бях срещала хора,които да говорят за България не просто като за институция-правителство,Народно събрание и т.н.,а като за наша родина.Като за най-скъпото място на този свят,като за майка.

Ще припомним,че през 2014 г. излезе първата част от анкетите на студентите от Софийския университет.Те бяха проведени в Западните Родопи и Тетевенско.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    Kadrie
    6 -4
    19:46, 19 юни 2016
    Това е, което се казва "за пред хората", особено за подмазване пред българите християни. Дори и да се пишат за големи патриоти, дори и с най-християнските имена, българите не ги приемат /искрено/, и то не само заради религията - защото знаем колко са религиозни помаците от Източните и Средните Родопи /!/. В душите си са си просто различни от всички, просто са ******. Това е моето впечатление от реалния живот. Анкети-манкети, интервюта, семинари...са за парлама!
  • 2
    Ал
    Аладаг
    2 -1
    13:35, 22 юни 2016
    Ами след 100 и кусур години, активна пропаганда и безброй "възродителни", процеси, започнати от българската държава и църква още от 1914/15г., подкупване чрез държавни службички и т.н. Те и помаците не знаят какви са. Най общо понастоящем живеят като "българи" защото така е по удобно и изгодно, но биват погребвани като мюсюлмани с второто си "резервно но истинско" мюсюлманско име. Т.е. Помаците се чувстват донякъде Абсурдно!

Още новини

Последни новини