Хърватия изпусна победата след късен подем на Чехия

Изображение 1 от 4

    Хърватия беше на път да постигне втора безупречна победа на европейското първенство по футбол, но изпусна да капитализира надмощието си над Чехия в двубоя им от група D.

    Хърватите водеха с 2:0 до 76-ата минута и се виждаха победители, но късен подем от страна на чехите доведе до равенство 2:2. Въпреки равенството балканският тим направи решителна крачка по пътя към класирането за елиминациите. Чехите спечелиха първа точка на турнира.

    Иван Перишич и Иван Ракитич дадоха солидния аванс за състава на треньора Анте Чачич, преди резервата Милан Шкода да намали, а след това друга резерва - Томаш Нецид да изравни от дузпа, за да се стигне до най-резултатния мач на първенството.

    Хърватия изигра много силно първо полувреме, в което имаше пълен контрол върху мача и пропусна няколко добри възможности за по-ранно отбелязване на гол.

    Хърватите знаеха много добре кога да натиснат своите противници и как да използват свободните пространства. В 21-ата минута Марио Манджукич центрира много опасно отляво към Иван Перишич, но полузащитникът на "Интер" се размина на сантиметри от топката.

    В 37-ата минута Иван Ракитич напредна, финтира Хубник и стреля към вратата. Манджукич се намеси в опит да отклони топката, но в крайна сметка Петер Чех успя да спаси.

    В следващата атака още в същата минута неизбежното се случи и Хърватия откри резултата. Милан Бадел открадна топката в средата на терена от Мирослав Плашил и комбинира с Перишич. Той от своя страна напредна отляво и шутира в далечния долен ляв ъгъл на вратата на Чех. Този път опитният вратар нямаше какво да направи.

    Това попадение даде допълнителен импулс в играта на хърватите, които можеха да вкарат още веднъж до края на полувремето. В 42-ата минута Ведран Чорлука и Домагой Вида си попречиха, след като топката беше центрирана от свободен удар, но все пак тя се отклони опасно към вратата на Чех и мина опасно край гредата."

    През второто полувреме Чехия е активизира и заигра малко по-открито, а пък Хърватия контролирано се защитаваше и очакваше възможности за контраатака. Такива се откриваха често, а в 59-ата минута се стигна и до второ попадение.

    Брозович открадна топката в средата на терена и веднага изведе зад защитата Ракитич, който елегантно прехвърли Чех за 2:0. Веднага след това основният мотор в играта на Лука Модрич, който получи леко разтежение в бедрото.


    Малко, след като измина час игра, Ракитич и Манджукич комбинираха опасно, а нападателят се опита да подаде за последното докосване към Брозович, но Чех успя да пресече паса.

    В 66-ата минута отново Манджукич беше в опасна позиция. Този пък Павел Кадержабек изби лошо топката и тя попадна на крака му. Хърватинът обаче не очакваше съвсем това развитие на нещата и шутът му беше неточен.

    Все пак чехите успяха да намерят себе си в заключителния етап от мача и да върнат едно попадение. В 76-ата минута резервата Милан Шкода вкара за 1:2 с глава, след като Ведран Чорлука подцени ситуацията след центрирането на Томаш Росицки. Топката влетя близо до лявата греда а Субашич и това беше първият точен удар на чехите.

    В края на срещата играта беше прекъсната за няколко минути заради заради хвърлените от хърватските фенове факли на терена, а когато се поднови настъпи драмата. Вида игра с ръка при борба за висока топка с Томаш Сивок и английският съдия Марк Клатенбърг отсъди дузпа. Томаш Нецид стреля мощно под гредата и изравни, а часовникът показваше 94-а минута.

    Двубоят продължи над 100 минути, а чехите натиснаха здраво в търсене на пълния обрат. Хърватската защита обаче издържа и успя да измъкне ценната точка с дъх на загуба.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини