Зам.-министър стана клиент на прокуратурата

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем зам.министърът на транспорта Антон Гинев, съобщиха от обвинението.

Гинев е обвинен, че като Генерален директор на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и от това е настъпила значителна щета за предприятието в размер на 927 000 лева. Умишлената безстопанственост е в особено големи размери и представлява особено тежък случай на престъпление, уточняват от прокуратурата.

Със заповед от 01.11.2006 г. на Министъра на транспорта, Антон Гинев е назначен за изпълнителен директор на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“( НК “ЖИ“).

През 2007 г., мотивирана от несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе, от НК “ЖИ“ е била проведена процедура на договаряне без обявление. Процедурата е била за извършване на проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи, свързани с укрепването, възстановяването и рехабилитацията на сградата на гарата на обща стойност 3 120 000 лв.

Предвид стойността на средствата, необходими за извършване на тези строителни дейности е следвало да бъде проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но генералният директор Гинев, е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми.

За изпълнител е била избрана фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати да процедурата поради непълнота на документите, които са представили.

На 22.10.2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“ ЕООД, като в договора е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лева, а за строително ремонтни дейности – 2 405 000 лева без ДДС.

В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев, на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора, на „Триумф“ ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането – 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи (СМР). Изплащането на аванс за СМР е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт образец 2а.

По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.

Антон Гинев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

До повдигане на обвинение на Антон Гинев се стигна след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев, чийто имунитет главният прокурор Сотир Цацаров поиска на 07 март 2016 г. за престъпление по чл. 203 ал.1, вр. с чл. 201, вр. чл. 26 ал.1, вр. с чл. 20 ал.4, вр. с ал.1 от НК. В хода на разследването са изискани договори с възложител НК “ЖИ“, сключвани с търговци, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки. Въпросният договор е сред тях, като се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи от НК “ЖИ“ и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път.

Под ръководството на прокуратурата продължават следствените действия.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини