Тютюнопроизводството се срива и в Кирково,няма мераклии за тютюнджии

Рязко е намалял броят на желаещите да отглеждат тютюн през тази година в община Кирково-последната крепост на тютюнопроизводството в Кърджалийска област.В поземлената комисия до сега са регистрирани не повече от 150 души,които са декларирали ,че ще отглеждат зеленото злато.Причината за отлива не са само ниските изкупни цени,но и новото законово изискване производителите да докажат правото на владеене на земята-собственост или аренда.Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Общинския съвет на общината Сали Рамадан.

През миналата година средно едно семейство е произвеждало около 800 кг.тютюн.При поливните площи добивите са от 180 до 250 кг. на дка,а при останалите от 120 до 180 кг. в зависимост от годината и климатичните условия.Така семейство получава около 4000 лева средно за година при изкупна цена от 5 лв.за килограм.

По закон,който действа от 2011 г. право на държавни доплащания имат само тези,които са произвеждали тютюн и в по ранни години-2007,2008 и 2009 г.Останалите производители нямат право на държавна субсидия.

Ако производител е получил до 1 тон басми,може да получи доплащане в размер на 2,69 лв.на килограм.Ако реколтата му е между 1 и 2 тона-държавното доплащане е 2,65 лв.за килограм.При произвелите над 2 тона субсидията пада на 1,74 лв.за килограм.

За да даде шанс на повече хора да се регистрират държавата удължи крайният срок за записване в Поземлените комисии  от 3 юни с още три месеца,подчерта Сали Рамадан.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини