Нови доказателства за съществуването на хобитите

Нови публикации за изследванията на новооткритите фосили от остров Флорес в Индонезия хвърлят по-голяма яснота по отношение на произхода на Хомо флоресиенсис - загадъчния родственик на ранния човек, известен също като "хобит."

През 2004 г. изследователи откриха на остров Флорес в Индонезия вкаменелости от малко човекоподобно, по-късно наречено Хомо флоресиенсис. Заради малкия ръст на съществото то става популярно като "хобит".

Години след това споровете сред научната общност продължават. Има теории, че индивидът е страдал от болест, или даже версия, че е бил със синдром на Даун. Нищо подобно не се е потвърдило от анализите на костите.

Учените спорят и дали съществото е по-близо до австралопитек или до Хомо еректус. Обемът на мозъка е от 380 до 417 куб.см. - близо до този на австралопитека или съвременно шимпанзе. Но и този спор не може да бъде решен еднозначно по онази първа находка, 

Обаче през 2016 откриват нови фосили на острова - парче от челюст, фрагмент от череп и 6 зъби. Датирани са на около 700.000 години и някога са принадлежали на повече от един индивид. И което е съществено - тези същества  били със същия малък ръст в зрялата си възраст.

В същия слой пясъчник били намерени каменни оръдия, останки от жертвите и съседите на флореските "хобити" - кости от хоботни стегодони-джуджета, гризачи, комодски варани и други островни животни. 

Освен това, изследванията показват тясна връзка на фосилите с тези на Хомо еректус.

Но и след тези открития, въпросите около хобитите на Флорес се множат. Защо са станали малки? Кога са заселили острова? Откъде са дошли?

Антрополозите намират друга важна улика - каменни оръдия от други разкопки на Флорес - Воло Сеге. Те били напревени примерно преди милион години, най-вероятно от човек, който е вървял изправен. Ако тези нови находки се окажат еднозначно свързани с Homo erectus, ще трябва да се съгласим, че хоминидите на острова са се смалили само за 300 хил. години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    3 0
    20:32, 9 юни 2016
    Това на снимката не е ли хамериканския президент?
    • Ху
      Хулиган
      0 0
      17:57, 10 юни 2016
      Как го позна? Тъкмо се чудех на кого ми прилича!
Последни новини