Най-слабите матури в историята, над 10 000 двойки

Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на държавните зрелостни изпити.

Това става ясно от обобщените резултати от изпитите, представени в Министерството на образованието.

Пълни шестици и на двете матури имат само 86 зрелостници, а отлични оценки над 5.50 и на двата изпита са получили 4637 ученици.

Слабите оценки на зрелостните изпити са общо 10 649, а отличните - 15 318.

Двойките на задължителната матура по български език и литература са 4189, което е повече от миналата година. Шестиците са 5602.

На изпита през май се явиха 48 026 зрелостници. През 2015 г. двойките са били 3400, а шестиците - 7000.

На втората матура, предмет по избор, има 6460 двойки и 9716 шестици.

Тази година резултатите от Държавния зрелостен изпит по български език са най-слаби от началото на провеждането на матурите у нас.

Почти 9 на 100 от зрелостниците имат двойки на изпита по български език.

Министърът на образованието Меглена Кунева коментира, че има напредък в матурите по математика и история. За разлика от това има спад в резултатите на матурите по БЕЛ, география и философския цикъл. Най-висок, обаче е процентът двойки по БЕЛ (8,73%), откакто се провеждат матурите, въобще.

Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши, зарече се Кунева. Тя коментира, че тези изводи са много важни за учебните планове по БЕЛ.

„Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще направим обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците. Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средства в него да се преодолее тази негативна тенденция”, поясни още Меглена Кунева.

Лидер в класацията по успех по БЕЛ е 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", следвана от Испанската гимназия и Американския колеж. В топ 10 влизат още Първа езикова гимназия, Класическата гимназия и др. Оценките от матурите вече са публикувани на сайта на МОН.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 0
    21:05, 7 юни 2016
    Ще приложат нови правила, ако има на кого.Тези хора наясно ли са ,че учителите понякога имат в час по няколко ученика, и че са безсилни да накажат отсъстващите,защото ще падне паралелката. Ако пък са всички в час,те правят всичко друго,но не и да слушат какво преподава учителя. Ще трябва да се започне съвсем отначало и рязко - като например всички в училище да са с униформа и да се следи строго за вечерен час.И да се коригира бройката ученици ,необходими да съществува една паралелка.Ако питат мен,бих разрешила и боя.Някои ученици просто плачат да им закърпиш един зад врата.
  • 2
    76
    765
    0 0
    12:04, 11 юни 2016
    Докато учениците минават до ІV клас без право да повтарят класа - така ще бъде, че и все по-зле ще става!
Последни новини