Уго Чавес бил "ликвидиран" с нанооръжие, обвинява венецуалско издание

Бившият венецуелски лидер Уго Чавес, който почина от масивен инфаркт през 2013 год., е бил "ликвидиран" от американските спецслужби чрез нанооръжие, пише венецуелското проправителствено издание Aporrea. Освен това, САЩ планирали унищожаването по този начин на още шест латиноамерикански лидери.

В материала се твърди, че специалния тип нанооръжие, с което е бил убит Чавес, транспортира наночастици, които могат да провокират различни групи болести - инфаркт, нарушения на мозъчното кръвоснабдяване, спиране на дишането, лудост.

Американците, по данни на Aporrea, планивали уничтожаването на още латиноамерикански лидери, като успели в два случая - освен Чавес, с нанооръжие бил ликвидиран и бившият президент на Аржентина Нестор Киршнер (през 2007 го. той почва от внезапно блокиране на сънната артерия). При другите пет - Фернандо Луго, Дилма Руссеф, Луис да Силва, Кристина Киршнер и Хуан Сантос, по информация на изданието, бил открит рак.

"Времето на активация [на нанооръжието] може да бъде програмирано. Не оставя никакви следи в организма на человека след използването, тъй като се разпада. Има сферична форма и в диаметър е по-малко от 200 нанометра. Нанооръжието се въвежда по орален, инжекционен, кожен и дихателен път", се казва в съобщението.

Aporrea отбелязва, че САЩ започва разработката на нанооръжие през 2003 год. по инициатива на тогавашния президент Джордж Буш. Разработката била финансирана с 3,7 милиарда долара, а основна роля в нея играел предприемача и биотехнолог Робърт Лангер.

Това не е първото обвинение, което средствата за масово осведомяване във Венецуела отправят към американските служби.

Aporrea показва изображение на използваното нанооръжие и описва неговите негативни последици, но няма коментар от експерт в тази област, нито експериментални и статистические данни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини