Руски боен кораб ще гони пиратите в Сомалия

Главното командване на военноморския флот на Русия разпореди към крайбрежието на Сомалия да се отправи военния кораб „Неустрошимый". Корабът отплава вчера от главната база на Балтийския флот, съобщава РИА Новости.

По-рано днес главнокомандващият на военноморския флот – Игор Дигало заяви, че към бреговете на Сомалия ще се отправят няколко военни кораба. Те ще имат за задача да защитават руските граждани и да обезпечат безопастността корабоплаването.

Поради зачестилите отвличания на плавателни съдове, ООН прие резолюция, с която разрешава на чуждестранни кораби да навлизат в териториалните води на Сомалия с цел да защитават своите граждани от пирати.

В момента водите край Сомалия се смятат за едни от най-опасните места за корабоплаването. Повече от 30 различни по вид и националност плавателни съда са заловени от пиратите през тази година. Част от тях са вече са освободени след изплащане на солиден откуп.

Последният отвлечен кораб е украинският „Фаин". Той е плавал под флага на Белиз и Кения и на борда му се намирали около 30 танка Т-72.В плен е попаднал вчера.
Друг кораб – иранският Iran Deyanat, отвлечен на 28.08 е превозвал химическо и огнестрелно оръжие. Може би това са и част от причините Русия да изпрати свой въоръжени сили в района.

Властите в Сомалия трудно могат да се справят с проблема, тъй като от няколко години в страната се води гражданска война.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини