Апартаментите в Слънчев бряг двойно по-евтини

Ваканционните жилища в Слънчев бряг и в Несебър са поевтинели драстично, информира вестник Монитор, по данни на брокери.

Само за два-три месеца цените на луксозните имоти в морските курорти са паднали почти двойно. В момента квадратен метър застроена жилищна площ се търгува за 600 до 700 евро, а цените "на зелено" са още по-ниски.

Дори и на тези нива обаче рядко се реализират продажби. Обикновено сделки се сключват на цени, не по-високи от 530-550 евро, докато в началото на годината същите имоти се търгуваха минимум за 1000 евро квадрата.

В същото време рязко е спаднал интересът към ваканционните жилища край морето и от страна на чуждестранните инвеститори.

Според брокерите причината за отслабналото търсене е пряко свързана със световната банкова криза. Стагнацията най-вероятно ще се засили, тъй като все повече чужденци, закупили имоти у нас, започват да ги разпродават.

По неофициални данни близо 60 000 апартамента в курортите по Южното Черноморие в момента са извадени на тезгяха.

Значително е нараснал броят и на обявените за разпродажба хотели, които са били изградени или закупени с банкови кредити. В момента инвеститорите са буквално притиснати до стената заради слабия туристически сезон и покачването на лихвите по кредитите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини