САЩ развалят ядреното сътрудничество с Русия

Белият дом съобщи, че обмисля да анулира пакта за сътрудничество с Русия в използването на ядрената енергия за мирни цели заради действията на Москва в Грузия.

Обсъжда евентуално замразяване на споразумението от май тази година, съобщи говорителката на американското правителство Дейна Перино, предаде БТА. То отваря разрастващия се американски ядрен пазар и богатите руски залежи на уран за фирми от двете страни, като премахва ограничения, останали от времето на Студената война.

Руският премиер Владимир Путин от своя страна обвини САЩ, че се намесват в конфликта в Грузия, подчертавайки, че по време на бойните действия американци са давали заповеди, предаде АФП, цитирана от Дарик.

Путин отправи това обвинение пред телевизия Си Ен Ен. Белият дом незабавно опроверга думите на руския премиер, че САЩ са дирижирали конфликта в Грузия поради вътрешнополитически съображения, и окачестви неговите изявления като "нерационални".

Междувременно грузинският парламент прие снощи резолюция, с която призова правителството да скъса дипломатическите отношения с Русия заради решението на Москва да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Депутатите подкрепиха със 106 гласа при нито един въздържал се или против незадължителната резолюция. Според текста тя трябва да обяви Абхазия и Южна Осетия "за територии под руска окупация".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини