USB флаш памет с размер на кламер

Компанията Imation представи портативна USB флаш памет Atom Flash Drive с дължина 4 см, размер характерен за канцеларски кламер, и широчина не повече от сантиметър. Устройството може да съхранява до 8 GB данни, а теглото му е 28 грама.
Паметта се пуска в модификации с капацитети 1, 2, 4 и 8 GB. Цените на устройствата варират от 18 до 100 долара, в зависимост от обема данни, които предоставят.

Някои анализатори считат, че популярността на тези лесни за използване портативни устройства в корпоративните среди ще продължава да расте, като това се дължи на факта, че цените им намаляват. Средните и големите компании започват активно да ги използват за съхранение, пренос, обмен и организация на данни между своите сътрудници, бизнес-подразделения и партньори. Но наред с това съществува и голямата опасност от това малките преносими устройства да могат лесно изгубени или откраднати. Изследване на американския институт Понемон, в което участие взимат 691 представители на ИТ служби от различни компании, показва, че 25% от сътрудниците в компаниите са докладвали за загубени флаш памети.


За по-голяма безопасност на портативните устройства разработчиците на Imation Atom Flash Drive са снабдили продукта със защита, която включва пароли и средства за фрагментиране. Тези инструменти се поддържат от Microsoft Windows Vista и са съвместими с технологията Windows Vista ReadyBoost, която позволява използването на флаш паметта в качеството на допълнителна памет, достъпна за операционната система.
Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини