НАСА изследва загадъчните Ел Ниньо и Ла Ниня.

В орбита бе изстрелян спътник, с помощта на който НАСА се надява да улови едни от най-загадъчните колебания на Световния океан - Ел Ниньо и Ла Ниня. Учените продължават да изучават системата, която е в състояние да натрупва и да отдава огромна енергия.

Миналия петък от стартовия комплекс 2В на базата на ВВС в Калифорния Vandenberg Air Force Base в космоса бе изстреляна ракетата-носител Delta II. Тя успешно изведе в орбита спътника за изучаване на океанската повърхност OSTM, или Jason 2. Наблюдателите отбелязват, че американците са осъществили изстрелването сравнително бързо – само 5 дни след началото на стартовия прозорец. За мисията е имало ежедневно около 9 минути, от 15 юни до 15 август.

OSTM е сравнително малък космически апарат– 1 х 1 х 1,3 м и тегло около 505 кг. 9,7−метровите слънчеви батерии на Язон 2 произвеждат от 500 до 900 Вт електроенергия, необходима на апарата в работно състояние. Основната мисия на спътника ще продължи 3 год, с възможност за още две.
Абревиатурата OSTM означава Ocean Surface Topography Mission — Мисия за изучаване топографията на океанската повърхност". Учените предполагат, че изучавайки динамиката на колебанията в нивото на Световния океан, ще получат по-пълно разбиране на процесите на сформиране на климата, влиянието на глобалното затопляне и природата на такива непонятни засега явления, каквито са Ел Ниньо и Ла Ниня.

Световният океан е главния фактор за климата на нашата планета. Триметровият слой натрупва толкова слънчева енергия, колкото цялата земна атмосфера.

Изстрелването на Язон завършва 20-годишен цикъл свръхточни измервания на нивото на океана, който започна през август 1992 год. С апарата Topex/Poseidon, който определя нивото на океана с точност 4 см. Пред декември 2001 год. В орбита е изстрелян Язон 1, който измерва още по-точно – до 3,3 мм. Сега в същата орбита лети Язон 2, което само по себе си е нестандартна задача при изстрелването. Впрочем в пресматериала на НАСА е казано, че още миналата година е взето решение за разработване на мисия Язон 3.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини