Предвиждат внос на батерии от Азия за хибридите

В момента в автомобилната индустрия има една тенденция да се премества фокусът на интереси от конвенционалните бензинови и дизелови автомобили към едно ново поколение от автомобили на водородни горивни клетки, както и към изцяло електрическите или хибридните модели.

Съответно търсенето на компоненти за тази технология расте постоянно, като тези, които са от повече време в този бизнес, печелят страхотно.

Секторът с най-светлото бъдеще е батерийната индустрия, като необходимостта от нови висококапацитетни литиево-йонни батерии като че ли е най-видима.

Въпреки че американските компании, занимаващи се с изследвания и инженерство в областта, показват значителен напредък напоследък, то азиатските компании, които пък произвеждат презаредими батерии през последните две десетилетия, се очаква да отбележат най-голяма печалба.

Повечето големи автомобилни производители формират различни споразумения с електрически компании от Азия, тъй като тепърва започва надпреварата за електрическите автомобили.

Toyota вече работят съвместно с Matsushita, а Volkswagen - със Sanyo. В близките месеци и години се очакват поне още няколко подобни стратегически алианса. GM са една от малките компании, които предпочитат за свой партньор американска технологична компания.

Интересното е, че според Detroit Free Press батериите за предстоящия да излезе plug-in хибрид Chevrolet Volt ще се произвеждат в Южна Корея или Китай.

И с оглед на факта, че само батериите за един автомобил като Chevrolet Volt ще струват около 10 000 долара, то има опасения, че държавите просто ще заместят зависимостта от чужд петрол със зависимост от чужди батерии.

Анализаторите на сектора вече предвиждат продажби на батерии в размер на близо 10 милиарда долара годишно до2015 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини