Рекордна реколта от кока

Боливия, Колумбия и Перу могат да се похвалят с рекордна реколта от кока за 2007 година, става ясно от доклада на ООН за наркотиците и престъпността, цитиран от AFP.

В сравнение с 2006, площите засяти с кока в тези три страни са се увеличили със 16 % и стигат размер от 181,6 хиляди хектара.Най-голям прираст е регистриран в Колумбия, където кокаиновите плантации са се увеличили с 27%.

Производството на кокаин също се е увеличило със 6%.Колумбия, която е главен снабдител на световния пазар е произвела около 600 тона кокаин. Експерти на ООН съобщават, че страната е ликвидирала няколко крупни плантации за производство на суровината за наркотика.

Според докрада на ООН, предприетите усилия за борба с производството на кокаин са донесли резултат, но това не помага за кардиналното разрешаване на въпроса."Правителствата на тези страни са длъжни да установят контрол над териториите си. Тогава фермерите, с помощта на властите, ще могат да преминат към производство на легални селскостопански продукти и да се откажат от коката", заяви Антонио Мария Коста - ръководител на отдела на ООН, отговарящ за престъпността и наркотиците.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини