Най-необикновените круизи

Хората, пътували много по моретата, бързо се отегчават от еднообразието, което от един момент насетне започват да носят луксозните круизи. Именно за тях се организират какви ли не шантави пътешествия с кораби - за фенове на мощните мотори, за почитатели на хубавото вино и класическата музика, за търсачи на силни усещания, които се надяват да зърнат някой призрак и дори за... нудисти.

Обикновените пътешественици избират обикновени луксозни лайнери, но истинските рокери се чувстват в свои води единствено, участвайки в Hogs o­n the High Seas.

Това са 7-дневни пътувания до карибските острови, курортите по мексиканската ривиера или крайбрежието на Аляска. Всички на борда, включително сервитьорите в ресторантите на луксозния кораб Mariner of the Seas са облечени в кожени елечета и панталони.

На палубата са изложени двайсетина от най-новите модели мотори, продават се рокерски аксесоари, а близо 2000-те пътници на борда участват в състезания (включително за най-красива брада и най-многобройни татуировки) с награден фонд 250 хил. долара, изплащани обаче не кеш, а под формата на резервни части и аксесоари за мотори.

Първият рокерски круиз за тази година вече мина (13-20 април по мексиканската ривиера), но следващите са от 2 до 9 ноември из Западните Кариби и до Аляска в началото на 2009 г.

И ако едни американци не могат да се разделят със своя Harley-Davidson дори, когато пътешестват по море, други тъгуват по Елвис. Така нареченият Elvis Tribute Cruise се организира от Джери Шилинг, един от най-близките приятели на Краля на рока.

Благодарение на него и тази година суперлуксозният кораб Fantasy ще потегли от пристанището на Ню Орлийнс към Косумел, Мексико напълно преобразен. Пътниците му ще се пренесат на петте най-любими места на Елвис, включително Мемфис и Хаваите, възкръснали (макар и под формата на декори) на борда на кораба.

Програмата на киносалона е запълнена изцяло от филми с участието на Елвис, имитатори на Краля се конкурират кой сред тях е най-близо до неговия образ, провеждат се викторини и срещи с музиканти, работили с него и не на последно място, в един от баровете на борда се поднася закуска точно в 3 сутринта, защото това бил часът, в който Елвис ставал от сън, за да похапне.

За феновете на рока в по-модерните му варианти The Rock Boat предлага 5-дневни круизи между Каймановите острови и Ямайка.

На борда свирят американски групи, които общо взето не са познати у нас, с изключение на тримата братя Хенсън, които бяха доста популярни като хлапета. Тъй като корабът е достатъчно голям, част от концертите на борда са планирани по едно и също време, така че дори да не ви хареса някой спокойно можете да се отправите към следващата сцена.

Хубаво е, че след концертите имате възможност да поприказвате или да изпиете по някой коктейл с изпълнителите, но още по-хубаво е, че цените започват от 699 долара.

Ако искате да се отъркате о някоя звезда обаче, препоръчваме ви Soap Cruise. Веднъж годишно компанията организира круиз между Маями, Кий Уест и Косумел като на борда присъстват поне дузина от най-популярните герои от американските сапунени сериали.

Тазгодишният круиз вече мина, а за следващия, който е планиран за януари 2009 г., участието си са потвърдили Камерън Матисън, Джейкъб Йънг и Алиша Миншу от "Всички мои деца", Уинзър Хармън и Лесли Кей от "Дързост и красота", Остин Пек от "Докато свят светува", Надя Бьорлин от "Дните на нашия живот", Мърей Бартлет и Рики Голдин от "Пътеводна светлина", носителят на наградата "Еми" Джейкъб Янг, обявен през 2002 г. за "най-сексапилната звезда от сапунен сериал", Дон Даймънт, играл и в "Дързост и красота", и в "Спасители на плажа", и в "Дните на нашия живот"...

И ако това случайно ви се стори подходящо единствено за скучаещи домакини или стари баби, още нищо не сте видели. Един дамски клуб по плетиво от Уест Палм Бийч, нарекъл се с гръмкото име Great Balls of Yarn организира 8-дневни круизи покрай бреговете на Флорида, Белиз и Хондурас специално за ентусиасти (или по-скоро ентусиастки) на тема плетене на две куки.

В тези круизи участват минимум стотина дами, ръководени от опитни експерти в занаята, начело с популярната американска дизайнерка на плетива Лили Чин. В Щатите дори има агенция Craft Cruises, специализирана в организирането именно на такива круизи из Бермудите и Аляска - темите са все от рода на: "плетене на една кука", "плетена на две куки", "бродиране с мъниста" и пр.

Затова по-добре да се прехвърлим на Стария континент, където една голяма английска компания на име Go Barging, която разполага с 19 луксозни баржи, не се задоволява да направи само един, а организира поне десетина тематични круиза из Англия, Ирландия, Шотландия, долината на Лоара, из Шампан, Бургундия и Прованс, из Германия, Холандия, Италия и Белгия.

Можете да избирате между голф круиз в Шотландия, като всеки ден корабчето спира край различно голф игрище, винен круиз по река Рона, "антикварен" круиз по Темза, по време на който се посещават пазари и търгове на антикварни мебели и ценности, круизи за велосипедисти и дори за любители на въздушни балони.

Сред най-продаваните круизи обаче са т.нар. Murder&Mystery, които отвеждат пътниците по следите на Джак Изкормвача, до кулата Уейкфилд в Тауър, където е убит крал Хенри VІ, до Хемптън Корт с надеждата да зърнат призрака на любовницата на Чарлз ІІ, до Уиндзор, обитаван не от един, а от няколко прочути призрака - на Елизабет І, който броди из библиотеката, на Джордж ІІІ, чийто образ се появява на прозорчето на килията, в която прекарал годините на своето умопомрачение и на Хенри VІІІ, който минава куцукайки край жилището на свещеника.

Достойна конкуренция на англичаните правят калифорнийците от Insight Cruises. При тях и мащабите са по-големи ? не става въпрос за баржи или малки корабчета, а за големи презокеански лайнери, - и програмата е не по-малко интересна. Дори спокойно можем да я наречен интелектуална.

Така например през октомври тази година в западното Средиземноморие Insight Cruises организират плаване, което ще мине под мотото Classical Latitude. В програмата на борда на кораба са включени 3 концерта на класическа музика и седем семинара, посветени на теми като барока, Моцарт или филмовата музика.

Същата компания предлага и 10-дневен Шекспиров круиз из Карибите (с участието на носителя на "Оскар" Ричард Драйфус), по време на който ще бъдат изнесени три представления на живо, ще бъдат показани кинопродукциите "Крал Лир" и "Хамлет" и ще бъдат организирани куп семинари и театрални уъркшопове.

Помислено е и за хората с научни интереси. За тях се организират круизи, посветени на теорията на еволюция или пък на астрологията с участието на учени и редактори от научно-популярното списание Scientific American. За феновете на Мас, iPod и iPhone също има специален круиз, наречен Mac Mania, с участието на Стив "Воз" Возняк, един от основателите на Apple.

Както и за любителите на шаха. През януари тази година Insight организираха 7-дневен карибски круиз с трима гросмайстори на борда (включително шампионът на САЩ Джоел Бенджамин), които даваха уроци по шахмат на желаещите. По време на пътуването бяха организирани и два турнира под егидата на американската федерация по шах.

Най-сладките и най-изкусителните круизи оставихме за накрая. В първия случай става въпрос за "шоколадови" круизи, предлагани вече от няколко линии - Royal Seven Seas Cruises, Sensational Destination и др.

В продължение на седем дни, докато луксозни кораби плават между Форт Лодърдейл, Пуерто Рико и Доминика, шокохолиците на борда имат възможността да дегустират шоколадовите вълшебства, приготвени от най-прочутите майстори сладкари в САЩ, да участват в тематични "шоколадови" партита и да взимат уроци по кулинарно майсторство. От тази години подобни шоколадови круизи "сноват" и по Средиземноморието.

Що се отнася до най-изкусителния круиз, той се организира три пъти годишно от една компания от Тексас, която се нарича Bare Necessities Tour & Travel. Както можете да се досетите от името, става въпрос за нудистки круизи. За тази година са планирани обиколки из Южния Пасифик, Източното Средиземноморие и егейските острови.

Цените започват от $ 1920, като по-голямата част от местата вече са ангажирани. Не си мислете, че става въпрос за някакви малки кораби, говорим за луксозни лайнери с по 1500 места! А защо пътниците са голи? Защото с колкото по-малко багаж пътувате, толкова по-леко ще ви бъде и по-свободни ще се почувствате. И ще се освободите от товара на векове от фалшиви условности, обяснява Нанси Тиман, шефката на Bare Necessities.

И за да не си помислите, че изкусителни круизи има само за възрастните, ще завършим с най-неустоимите круизи за деца. Както може да се очаква, те се организират от Disney Cruise Lines.

Логично, нали, след като имаш такъв опит с великолепни увеселителни паркове, защо да не пренесеш частица от тях на борда на някой луксозен лайнер?

Едва ли има някое малко момиченце или момченце, което може да устои на възможността да плава на един кораб с любимите си приказни герои, да пие чай с Алиса, да си побъбри със Снежанка, да дръпне Мики Маус за ушите, да се дуелира с капитан Хук и да гледа "Карибски пирати" не в киносалон и не дори седнало на стол, а цопнало в басейна на най-горната палуба.

От Disney са помислили не само за най-малките. Специални зони и развлечения са предвидате и за по-големите деца и дори за тийнейджърите. Както и за родителите. Все пак и те имат право на почивка!

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини