10-те технически (р)еволюции, които промениха света

Списание "Форбс" подреди научните открития, без които ежедневието ни вече изглежда невъзможно

Когато Чарлс Дарвин пристига на островите Галапагос през септември 1835 г., успява да изследва цял куп от земноводни, скали и растения. Методите му за проучване са били прости, но му помагат да достигне до една от най-великите идеи в историята на човечеството: всеки елемент в природата може да мутира или еволюира в отговор на променящите се условия на околната среда.

Науката също се подчинява на тази концепция, но тя е много по-динамична и се адаптира с по-бърза скорост към заобикалящата среда. Устройствата, без които само допреди десетилетие не можехме да живеем, днес са просто купища безполезен метал, пише списание "Форбс".

Смятате, че лаптопът ви е незаменим? Помислете отново, особено за най-новите мини компютри, които спокойно се побират в задния ви джоб, вместо да се налага да ги носите в отделна чанта. А какво се случи с обажданията на далечно разстояние? С програми като Skype или ICQ, които са вече безплатни.

Подобен тип иновации само доказват, че всичко, което смятахме за жизненоважно, само за няколко години може да се окаже безполезно. Готови ли сте да кажете "довиждане" на домашния си телефон? Дори и така популярният телефонен секретар вече не върши работа, защото е изместен от огромните call-центрове, които автоматично съхраняват важните разговори.

Вместо да се ровите в системата на Google, вече може да ползвате функцията Docs, чрез която да пишете файлове и да ги запаметявате автоматично в търсачката. Освен това американската компания е предвидила и софтуер, посредством който синхронизирате собствения си Google Docs c лаптопа, така че да го ползвате дори на места, където системата не работи - например в самолета.

Размерите на обикновените транзистори също стават все по-малки. Например последното поколение на Apple със своя музикален плейър iPod предизвикаха истинска революция.

Основната цел на новите софтуерни разработки е да се намали броят на устройствата, които са ни необходими в ежедневието. Фактът, че имаш джиесем, не означава, че си се отказал от служебния или домашния телефон, което само показва, че технологията не е напреднала достатъчно, за да улесни максимално живота на обикновения човек.

Именно този проблем е в центъра на вниманието на компанията Freemont, собственост от 2007 г. на "Гугъл", които създават софтуер, пренасочващ всички повиквания и съобщения към един общ телефонен номер. Това означава, че вместо да носите по три джиесема, спокойно може да се грижите само за един.

Кажи ми къде съм?

Други компании съсредоточават усилията си върху ориентацията. Ако искате да откриете най-близкото кафене, просто отваряте компютъра си, влизате в интернет и сред поредица кликвания върху страници, откривате търсения обект. Но това действа единствено ако знаете, къде точно се намирате.

Майк Маккю от калифорнийската фирма TellMe, подразделение на "Майкрософт", смята, че този метод съдържа прекалено много усилия. Затова и неговата компания е разработила специален гласов софтуер, чрез който може да намерите всяко място на планетата.

Просто се обаждате на TellMe и питате къде е най-близкото Starbucks кафене? Системата проследява откъде звъните и веднага открива най-близкия търсен обект, като ви дава и насоки как да стигнете до него.

Забравете: стационарния телефон
Използвайте: мобилен телефон

Не толкова отдавна обикновеният телефон беше устройството, без което не можем. Няма бизнес, който да се развива без него. Ако гледате и някой по-стар филм, ще забележите колко важно е бил телефонът и за работата на журналистите, които са чакали онова тайно обаждане, благодарение на което ще напишат сензационните материали.

Вече не е така. Днес всички използват джиесем. Дори и обажданията на далечно разстояние не са проблем, благодарение на програми като Skype, чрез които разговорите са безплатни.

Забравете: обемният лаптоп
Използвайте: много малък джобен компютър

Без съмнение лаптопът беше огромна крачка напред за технологиите. Но и неговото време отминава. Защото започва ерата на мини компютъра, с джобни размери.

Компанията "Интел" съсредоточи усилията си в тази сфера и благодарение на тъй наречения чип Atom създаде устройства с размери малко по-големи от мобилен телефон, но по-малки от стандартен лаптоп. Предимството е, че наистина продуктът се събира във всеки джоб или дори малка дамска чанта.

Забравете: телефонния секретар
Използвайте: телефонна система

Телефонният секретар еволюира много през последните години. В началото бяха с касетки, след това станаха дигитални, после автоматично можехме да прослушваме съобщенията от мобилния си телефон.

Но каква е голямата дилема днес: ако се опитвате да разделите личния от професионалния си живот, сигурно имате повече от един телефонен номер. Затова се налага да губите ценно време, за да проверявате оставените съобщения по всички устройства. Решението се дава от американската компания GrandCentral, които обвързва всичките ви номера към един апарат.

Забравете: е-мейла
Използвайте: IМ (instant messaging)

В основата на концепцията за IM стои старомодната идея за телетекста, но разработена с някои характеристики на чат програмите. Благодарение на instant messaging всеки може да контактува с колегите си чрез съобщения, изпратени в съответната работна мрежа. По-бързо е и всичко се случва пред очите ви.

Забравете: алармата на часовника
Използвайте: Chumby

Никой не обича да се буди с крещящия звук от радиото. Вече има по-приятен начин за сутрешно събуждане. Той се казва Chumby и прилича на огромна плюшена кутия с екран.

Свързан е с интернет посредством wi-fi връзка и осигурява всичко необходимо за започване на един успешен ден - прогнозата за времето, новините, любимите снимки, най-важните новини. Само не си и помисляйте да го хвърлите към стената.

Забравете: компакт диска
Използвайте: iPod

Колкото и да не е за вярване по света има много хора, които дори не са чували за iPod, макар че компанията е продала повече от 100 милиона бройки от своя иновативен продукт.

Голямото предимство на iPod е, че позволява съхранението на стотици песни в устройство, което тежи само 50 г и се побира и в най-малкия джоб за разлика от огромните колекции дискове.

Забравете: радиото в колата
Използвайте: сателитно радио


Преди само десетилетие качеството на звука за една радиостанция беше от решаващо значение за продажбите й. Но днес вместо стандартна радиосистема, която хваща местните станции, може да се използва дигитално радио, позволяващо да се слуша музика от целия свят, и то без реклами.

Може да уловите и всякакви новинарски емисии, но все пак това дигитално автоустройство излиза скъпо. Цената му започва от 100 долара, с такса на месец 13 долара.

Забравете: фотоапарата
Използвайте: iPhone или друг мобилен телефон


Ако сте аматьор в сферата на фотографията, едва ли ще искате да замените любимия си фотоапарат. Но, ако държите да "запечатате" всеки интересен момент, ще имате нужда именно от джиесем с камера. Това спестява пари и позволява да носите по-малко устройства.

Забравете: стандартните карти
Използвайте: Dash


Нека си го признаем. Не винаги можем да се ориентираме бързо и навреме по картата или просто понякога сме прекалено горди, за да поискаме помощ от околните. С други думи глобалната сателитна технология за позициониране е точно за нас. Dash не само ти казва къде точно се намираш, но и те съветва откъде да минеш, за да избегнеш задръстването.

Забравете: GPS системата
Използвайте: TellMe


Специалистите на TellMe искат да съкратят до минимум броя на кликванията, които ни се налага да правим. Не е нужно да се регистрираш, а просто да набереш номера на компанията от своя мобилен телефон и да кажеш "Бизнес търсене".

След това спокойно може да попиташ за най-близкия италиански ресторант. Системата проследява къде се намираш посредством GPS и веднага ти отговаря.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини