Google отваря частни фотоалбуми заради детска порнография

Google ще предостави достъп на бразилската полиция до 3261 частни фотоалбума от уеб сайта за социални контакти Orkut, които може би съдържат детска порнография, информира technews.bg.

Инициативата е част от стратегията, обявена от шефа на компанията в Бразилия, Александър Хоаген, пред сенатска комисия, създадена да разследва случаи на педофилия в страната.
Хоаген и Феликс Хименес, директор комуникации на Google Бразилия, коментират, цитирани от The Register, че в момента се прилагат със 60% по-ефективни филтри на изображения, които ще откриват и предотвратяват качване на детска порнография.

Orkut има повече от 60 милиона потребители, повечето от които са в Бразилия. Според федералния прокурор на Сао Паоло, в последните две години близо 90% от 56 000 оплаквания от педофилия в мрежата са били свързани с този уеб сайт.

Google приема оплакванията сериозно.

Според Хименес, от септември 2007 година всички искания за информация относно потребители, заподозрени в престъпления като расизъм или педофилия, се изпращат в Google US за проверка.
Той обаче смята, че в Бразилия има една законова сива зона спрямо детската порнография.
Всеки път, когато се докладва за злоупотреба в Orkut, администраторите трябва незабавно да изтриват изображенията, като по този начин унищожават доказателствата.

Частните фото албуми, които се считат от някои за безопасен рай за престъпници, бяха въведени през ноември 2007 г.

На потребителите е позволено да блокират достъпа до снимките за всеки, които е извън тяхната директна мрежа.

Целта на създателите е да защитят правото на лична информация за онези, които не искат техни лични снимки да бъдат виждани от други.
Google очевидно не смята да изключи тази опция.

Всяка технология може да бъде използвана за добро или лошо, според Хименес. Компанията ще положи усилия да се спрат и предотвратят лошите начини за използване.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини