ФБР лови педофили чрез хиперлинкове

Наскоро ФБР започна да прилага нова техника за разследване. Агенцията качва в Интернет хиперлинкове, които претендират, че водят до незаконни видео материали, показващи порно с малолетни. Когато някой кликне върху тях обаче, не след дълго федерални агенти нахълтват в дома му, разкрива news.com.com.


Агентите под прикритие използват тази съблазнителна техника с хиперлинкове, за да пренасочат потребителите в мрежата към таен правителствен сървър и така да локализират педофилите. През миналата година подобни случаи е имало в Ню Йорк, Пенсилвания и Невада. В действителност примамливите видео клипове не са съдържали никакви незаконни материали.
Задържан по този начин е докторантът в университета Temple - Родерик Восбург, който е бил и преподавател по история в университета La Salle. Той е заловен в дома си през февруари 2007 година, след като кликнал върху хиперлинк, постнат в мрежата от ФБР. В 7 часа сутринта на вратата му почукали полицаи, които твърдели, че искат да говорят с него относно колата му. След като Восбург отворил вратата, агентите го повалили на земята и му сложили белезници.
Родерик бил обвинен, че е нарушил федерален закон, който криминализира опитите да се сваля детска порнография с до 10 години затвор. През ноември съдебно жури обяви Восбург за виновен, като съобщаването на присъдата е насрочено за 22 април, а преподавателят по история може да получи между 3 и 4 години затвор.

Приложенията на техниката с хиперлинкове на ФБР са многобройни. Използвайки същата логика и законови аргументи, федералните агенти могат, например, да започнат да изпращат нежелани имейли на милиони американци, рекламирайки наркотици и детска порнография, след което да задържат хората, кликнали върху линковете в съобщенията. Друг вариант е агенцията да регистрира домейн име, което предполага наличието на незаконни материали, и отново да преследва потребителите, които са посетили сайта.


Тази практика на ФБР обаче повдига и сериозни въпроси за това докъде се простират правата на агенцията и дали тя не нарушава правата на американските граждани.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини