Жените държат половината свят

Развиващите се страни имат мощен инструмент за растеж на БВП и дохода на глава от населението – жените, които не работят, установили са икономисти от „Голдман Сакс".

Ако мнозинството домакини излязат на пазара на труда, икономиката на развиващите се страни през следващите 10 години ще расте по-бързо с 0,3-1,5% годишно, пише „Ведомости". Но Русия вече е използвала този механизъм. Китайската пословица „Жените държат половината свят" /така се нарича и докладът/ прекалено дълго представляваше пожелание, отколкото действителност, пишат икономисти от „Голдман Сакс". Те са анализирали влиянието на женската заетост върху растежа на икономиките на страните от групата БРИК /Бразилия, Русия, Индия, Китай/ и N-11 /големите развиващи се икономики/.

Домакините - мощен потенциал за растежа на икономиките, който е толкова по-висок, колкото повече е в момента дела на жените извън пазара на труда. От съкращаването на разликата между дела на работещите мъже и дела на работещите жени два пъти повече може да прибави Египет, където жените за момента почти не работят.

През 2020 г. доходът на глава от населението там само от увеличаването на дела на заетите жени ще нарасне с 14%, а през 2030 г. - с 20%. Ще се ускори с 1,4% и ежегодният растеж на БВП. Малко по-малка от египетската разлика между дела на работещите мъже и работещите жени се наблюдава в Пакистан, Турция, Индия. Там работят едва 30-40% от жените на възраст между 15-64 години. Турският БВП благодарение на жените може да се увеличи с 1,5% годишно.

Виетнам и Китай са използвали своя женски потенциал почти напълно. Там работят най-много жени – около 80%. „Голдман Сакс" не предвижда и сериозно ускоряване на растежа и от излизането на жените на пазара на труда в Русия: 65% от жените работят и без това. Делът на заетите жени е 49%, най-висок сред N-11 и БРИК. Благодарение на жените в Русия допълнителният растеж на дохода на глава от населението няма да надхвърли 2,7%, а на БВП – 0,4%. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини