ЕК ни спря парите по ФАР

Вчера вечерта, в Министерство на финансите се е получило писмо от Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия, с което се иска временно спиране на плащанията по програма ФАР за всички проекти, управлявани от две от Изпълнителните агенции - Централното звено за финансиране и договаряне в МФ и Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ.
В писмото се поставят въпроси по конкретни проекти, управлявани от двете агенции, както и такива за общото функциониране на процедурите.

Визираните в писмото проекти са контрактувани преди периода на акредитиране на системите от ЕК, когато Делегацията на Европейската комисия извършваше предварителен контрол на всеки един от етапите в процеса на подготовка и провеждане на тръжни процедури, както и сключване на договори.

По-принцип нередностите по процедурите се докладват от самите акредитирани Изпълнителни агенции по ФАР текущо, като ефект от действащите в тях системи за финансово управление и контрол. Към настоящия момент, съгласно установените процедури, са докладвани до ЕК по надлежния ред идентифицираните нередности по проектите, управлявани от всички изпълнителни агенции. Голяма част от цитираните в писмото нередности са били комуникирани от българските власти с ЕК.

Днес в Министерство на финансите се проведе среща с Изпълнителните агенции/ИА/, на която беше обсъдено писмото на ЕК и бяха разгледани въпроси от писмото, по които ЕК изисква допълнително информация. На основата на проведената среща и на допълненията, които ИА ще изпратят в МФ, ведомството ще представи своята позиция в Брюксел своевременно.

Това не спира контрактуването по Финансовите меморандуми по ФАР 2006 в четирите изпълнителни агенции.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини