Толтакса заменя винетката най-рано след две години

Предлагат държавно финансиране за "Тракия"

Винетките ще отпаднат изцяло и ще бъдат заменени с толтакси от началото на следващата година или от 1 януари 2010 година, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на семинар в Боровец. Той бе категоричен, че няма да има дублиране на толтакси и винетки.

Очаква се до 2010 година толтакса да се плаща за преминаването по магистрала "Марица", която дотогава трябва да бъде завършена. В този период ще е готов и участъкът София – Бургас от аутобана "Тракия", както и магистрала "Хемус". По думите на министъра размерът на таксата ще е съизмерим с цената на сегашните винетки. В момента годишната винетка за лек автомобил е 67 лева, месечната – 25 лева, а седмичният стикер струва 10 лева.

Толсистемата не може да бъде въведена преди 2010 - 2011 година, тъй като такава такса се взема за преминаване през изцяло завършен обект. Те подчертаха, че не може да се плащат две такси едновременно за една и съща услуга. Две такси може да има единствено, ако бъдат построени дублиращи първокласни пътища, обясниха експерти. По информация на "Новинар" за момента не се обсъжда отмяна на винетната система.

Гагаузов съобщи още, че ще предложи на финансовия министър да осигури средства за строежа на магистрала "Тракия", ако българо-португалският концесионер не може да осигури финансирането. По думите му обаче концесионерът ще успее да осигури средствата за строежа. В момента се водят преговори с банките Ю Би Ес, Дойчебанк и "Голдмън сакс". При всички случаи обаче повече от една банка ще осигури финансирането по проекта, допълни министърът.

в-к "Новинар"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини