Медицинските сестри в България са "изчезващ вид"

Броят на медицинските сестри в България вече е под критичния минимум, каза председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на националната конференция "Кризата – една година по-късно: Българинът – европейски пациент в болно здравеопазване", предаде репортер на Агенция „Фокус". По думите на проф. Маркова една сестра в страната вече работи за две, което води до липса на качествени грижи, а това от своя страна удължава и усложнява лечението.

България напускали предимно млади медицински сестри. „Ако правителството не вземе адекватни мерки, ще се застраши националната сигурност на страната", каза Маркова. Според нея проблемите в системата ще се задълбочават, защото липсва ясна стратегия за развитието на българското здравеопазване.

„Надявам се този път да бъдем най-после чути и нещата да се променят", каза още Маркова. По думите й на България са й необходими още 30 000 сестри, за да достигне необходимия брой кадри за покриване на нуждите на страната от здравни грижи. Ако те не бъдат незабавно подсигурени от системата на образованието, то ще са ни необходими около 60 години да се снабдим с необходимите кадри и то ако те не напускат страната, обясни Маркова. Тя добави, че броят на медицинските сестри е недопустимо нисък, а от друга страна нуждите от здравни грижи нарастват непрестанно.

По думите на Маркова ниското заплащане на медицинските сестри и увеличените нужди от здравни грижи въвличат сестрите в сивата икономика като предлагат услугата грижи по домовете. „На сестринството в България трябва да се гледа като на изчезващ вид", смята Маркова.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини