30 000 медици нужни, за да покрием изискванията на ЕС

30 000 професионалисти по здравни грижи са необходими на България, за да покрие медицинските стандарти на Европейския съюз.
В момента у нас има 29 000 медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти. Това стана ясно на конференция за здравеопазването, която се състои в София.

Само един процент от работното време на медицинските сестри в практиките на общопрактикуващите лекари отива за домашни грижи за пациентите, сочи проучване.

Затова домашните медицински грижи са изцяло в сферата на сивата икономика, коментира професор Станка Маркова, цитирана от БНР.

По думите й спешно трябва да се започне реформата в сектора на здравните грижи. Това ще включва както и увеличение на заплатите на работещите там, така и образователни промени.

От асоциацията на професионалистите по здравни грижи предлагат да се върне възможността за подготовка на среден медицински персонал, в това число и помощник-медицински сестри, помощник-акушерки, стоматологични сестри и други.

Повече от 450 лекари са получили разрешение за работа в ЕС за последните 11 месеца, съобщи председателят на Българския Лекарски Съюз д-р Андрей Кехайов

За сравнение той посочи, че в рамките на една учебна година медицинските университети в страната приемат не повече от 350 студенти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини