75 на сто от вселената е тъмна енергия. Откриха най-голямата структура от тъмна материя .

Най-голямата структура от тъмна материя бе открита от международен екип, включващ 19 астрономи, съобщи Франс прес. Структурата, простираща на разстояние 270 милиона светлинни години, е открита благодарение на анализа на снимки, направени с телескопа Канада-Франция-Хавай.

Тя обхваща разстояние, което е над 2000 пъти по-голямо от размерите на нашата галактика, се казва в комюнике на Френския национален институт за науки на Вселената. Предишният рекорд бе близо 100 милиона светлинни години.

Тъмната материя е открита от астрофизици благодарение на гравитационната сила, която тя упражнява върху обкръжението си. Тъмната материя се различава от тъмната енергия, която отблъсква материята и е виновна за разширяването на Вселената. Според астрофизиците Вселената е съставена от 75 на сто тъмна енергия, 21 на сто тъмна материя и едва 4 на сто обикновена материя, включваща неутрони, протони и електрони.

Наблюдаваме далечни галактики във Вселената и изследваме формата им, заяви Мартин Килбингер, един от 19-те астрономи в екипа от Института по астрофизика в Париж. Пътувайки във Вселената, преди да стигне до нас, светлината на галактиките е изместена от тъмната материя. Размерите, измерени от нас, съответстват на границите на наблюдението ни. В действителност тези структури вероятно са още по-големи.

Предполагаме, че тъмната материя е съставена от непознати на учените частици. Взаимодействието й с обикновената материя е много слабо. Тъмната материя минава през Земята, без да остави никаква следа, увери астрофизикът. Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини