Най-богатите руснаци

Най-богатят човек в Русия е Олег Дерипаска със състояние от 40 милиарда долара, сочи класацията на списание "Финанс".

Това е почти два пъти повече, отколкото има Роман Абрамович, и може да му осигури пропуск в десетката на най-богатите хора в света, пише в. "Ведомости".

Днес "Финанс" ще публикува редовната си класация на най-богатите хора в Русия, след като в петък обяви първите десет.

"Финанс" оценява състоянието на Дерипаска на 40 милиарда долара, а на Роман Абрамович - на 23 милиарда. Преди година Дерипаска „струваше" 21,2 милиарда долара, Абрамович - 21 милиарда. Днес Дерипаска е най-активният руски предприемач, се казва в съобщение на "Финанс".

Представители на "Millhouse Capital", управляващ активите на Абрамович, не коментираха класацията. Оценката на "Финанс" е обоснована, смята инвестиционен банкер, работещ с компаниите на "Базел". Основата на състоянието на Дерипаска са 66% от акциите в "UC Rusal".

Наскоро алуминиевият холдинг бе оценен между 45-50 милиарда долара във връзка със сделката с акционерите на "Норникел". Т.е. делът на Дерипаска е не по-малко от 29,7 милиарда долара.

"Базел" оценяваше активите си в края на 2006 г. на 23 милиарда долара. Тогава на алуминиевия бизнес за пръв път се падна по-малко от половината (44,3%) от общите приходи на компаниите му (18,5 милиарда долара).

Освен в металургията Дерипаска инвестира в енергетиката (неговият "En+" притежава няколко енергийни компании, рафинерия и малка нефтодобивна компания), машиностроене ("Русские машины" са собственици на ГАЗ и "Авиокор"), финанси ("Ингосстрах", банка "Союз"), строителство ("Главстрой", "Базелцемент"), недвижимост, авиация (четири летища, Кубанските авиолинии), дърводобив (няколко целулозно-хартиени комбината и хартиени фабрики) и др.

През миналата година империята на Дерипаска бе попълнена от канадската автомобилна компания "Магна", "Транстрой", дялове в австрийската "Щрабаг" и германската "Хохтиф".

Преди година състояние от 40 милиарда долара би позволило на Дерипаска да намери място сред четиримата най-богати хора в света на списание "Форбс".

Първите трима са основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс (56 милиарда долара), инвеститорът Уорън Бъфет (52 милиарда долара) и мексиканският олигарх Карлос Слим /49 милиарда долара/.

От руснаците най-високо в класацията на "Форбс" се е изкачвал само Абрамович - 16-то място през миналата година (18,7 милиарда долара). Дерипаска има шанс да влезе в десетката на "Форбс", смята главният икономист на "Тройка Диалог" Евгений Гавриленков.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини