Убиха Ал Либи от безпилотен самолет

Един от висшите ръководителите на "Ал Кайда" в Афганистан - Абу Лаис ал Либи, бе убит в Пакистан при въздушен удар, съобщи американски правителствен служител.

Първоначално за смъртта на Ал Либи, смятан за говорител на терористичната мрежа и шести по ранг в нея, съобщи ислямистки сайт, пишат агенциите.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че не може да каже нищо определено за съобщенията. Пакистански официални лица отрекоха да имат информация.

Според разузнавателни източници ударът, при който е загинал терористът, е бил нанесен от безпилотен самолет "Предетър" по обект в Северен Вазиристан. Това е гранична с Афганистан пакистанска област, която е под контрола на местните племена.

Предполага се, че при удара, извършен късно в понеделник или в ранните часове на вторник, са загинали 12 души. Сред тях има араби, туркмени от Централна Азия и местни талибани.

Телата на убитите са били силно обезобразени от взрива и е било трудно да бъдат идентифицирани.

Самолетите "Предетър", разработени от ЦРУ, могат да бъдат въоръжени с противотанкови ракети "Хелфайър".

Убийството на толкова високопоставен фигура вероятно ще постави в неудобно положение президента Первез Мушараф, който няколко пъти е казвал, че няма да позволи американска военна акция срещу членове на "Ал Кайда", прегрупиращи се в граничните пакистански райони.

Смята се, че именно либиецът Абу Лаис ал Либи, един от най-издирваните от САЩ терористи, стои зад нападението срещу американската база в Баграм през февруари м.г. То бе извършено по време на посещението на американския вицепрезидент Дик Чейни. Загинаха 23 души, но Чейни не пострада.

През февруари Ал Либи нарече либийското ръководство "омразни неверници" заради изявленията, че може да бъде преразгледан случаят с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар.

През ноември Ал Либи се появи във видеозапис заедно с втория човек в "Ал Кайда" Айман аз Зауахири и съобщи, че либийска екстремистка групировка се е присъединила към "Ал Кайда".

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини