Япония засилва санкциите срещу спама

Министерството на администрацията и комуникациите на Япония възнамерява да наложи пълна забрана на масовите рекламни обяви, разпращани по електронната поща без съгласието на получателите.

Във връзка с това в парламента ще влезе специален законопроект, който ще включва редица мерки за борба с "интернет боклука", съобщава вестник "Никей".

Японското министерство иска да има право да иска от интернет-доставчиците информация за фирми и частни компютри, които се занимават с разпращане на спам. Предполага се, че първо ще им бъде отправяно предупреждение, а в случай на отказ - нареждане да прекратят дейността си.
При това ведомството смята за необходимо да се увеличи размерът на глобата за разпращане на спам и допуска такива мерки като забрана за достъп до електронна поща.

Електронното издание НЮЗру припомня, че през 2002 година е приет закон, задължаващ да се посочва името и адреса на изпращача на съобщението. Три години по-късно в закона беше внесена поправка, която причисли разпространението на спам към углавните престъпления с глоба до 1 милион йени (около 10 000 долара).

В същото време има съмнения в ефективността на подобни мерки, тъй като повече от 90% от "боклука" в електронните пощи на японците идва иззад граница.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини