Топ 10 на най-куриозните случаи на загуба на данни

В края на миналата година, компанията Ontrack направи класация на десетте най-куриозни ситуации, в които нейни клиенти са загубили електронни данни.


Списъкът с неудачниците започва с жена, която извикала инженерите на Ontrack с жалбата:

1. „Изпрах всичките си данни". Оказало се, че тя си забравила флашката в джоба на дънките и я изпрала в автоматичната пералня.


2. Флашка с важни фирмени документи паднала в буркан с пюре, докато грижовен баща хранел малката си дъщеря.


3.Рибар седял в лодката си в очакване рибата да клъвне. За да убие време решил да изиграе един пасианс на лаптопа си и се протегнал за раницата. В резултат, загубил равновесие и паднал във водата заедно с лаптопа.


4.Студент готвил дипломна работа на ноутбука си. Тъкмо привършвал, когато разлял кока кола на лаптопа. Започнал всичко отначало.


5.По време на експеримент, учен разлял киселина на твърдия диск на компютъра си. Експертите на Ontrack успели да възстановят данните от пострадалия носител.


6.По време на разтоварване на кораб в пристанище на Швеция, контейнер с хард дискове бил изпуснат от крана и паднал във водата.


7.При гасене на пожар в къща, пожарникар намерил обгорял фотоапарат. В Ontrack възстановили снимките.


8.На британски учен омръзнало да слуша стърженето, което се чувало от неговия твърд диск. Той пробил дупка в корпуса на хард диска и смазал устройството с масльонка. Стърженето спряло, работата на твърдия диск – също.


9.За да проверят функционалните възможности на нов парашут, учени закрепили към него видеокамера. За съжаление парашутът не бил читав и камерата паднала на земята като се пръснала на парчета. Интересното е, че видеото все пак било възстановено от флаш картата.


10.Мравки ловко проникнали през дупки в корпуса на компютър и се заселили в хард диска на тайландски фотограф. В опит да изгони неканените гости, фотографът разглобил твърдия диск и го напръскал със аерозол против насекоми. Резултатът – мравки повече нямало, данни – също.


В Ontrack имат много подобни случаи, затова препоръчват на потребителите при загуба на данни да не се опитват да решат проблема сами, а да потърсят професионалисти.
Източник: idg.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини