Тръгна и инициативата "Лаптоп за всяко дете в България"

С началото на новата година стартира и инициативата OLPC.бг, проект, чиято цел е да подобри достъпа до информационни технологии на всички деца от началните училища в България: да предостави на децата нови възможности да изследват, да експериментират и да се изразяват, съобщиха от OLPC.бг, групата – проводник на благодородното начинание за България.
OLPC.бг е доброволна неправителствена организация от тип "работна група". Не е регистрирана като организация или сдружение по смисъла на българското законодателство, но зад това име стоят реални хора с реални проекти, обясняват от формацията.

Средството, избрано за целта, е "компютърът за $100" на фондацията "Лаптоп за всяко дете" (OLPC). След необходимото приспособяване на лаптопа за използване в България, OLPC.бг цели да оборудва първата си класна стая до края на 2008 г. и така да докаже огромната стойност на лаптопа както за децата, така и за техните учители и за цялата българска икономика. До момента България не е показала официален интерес към проекта поради липса на гражданска инициатива - именно тази липса ще запълни OLPC.бг, категорични са от обединението. Пилотният проект най-вероятно ще е спонсориран - в Македония първоначалното финансиране е със средства на Програмата за развитие на ООН (UNDP). Идеята на инициативата е всяко дете да получи лично преносимо устройство.

OLPC.бг желае да докаже на практика, че евтиният лаптоп има своето място в българското училище. Планът на работната група за първата половина на годината включва популяризация на XO, локализация и осъществяване на контакти с фондации и училища. Кулминацията ще е създаването на пилотна класна стая за новата учебна година.

OLPC.бг ще подготви детайлни планове и материали за запознаване на учители и родители с предимствата на XO и как той може да се използва в нормалното училищно ежедневие.

Лаптопът XO е създаден специално за деца от 5 до 12 годишна възраст. Малките му размери, уникалният му дизайн и специално създаденият софтуер са пригодени за използване в класната стая. Програмите на компютъра и достъпът до Интернет позволяват на децата сами да търсят допълнително знание, докато постоянната свързаност със съучениците и учителя насърчават работата в екип.

Използването на XO ще позволи на децата да пораснат в истинска икономика на знанието.
Не на последно място, новата технология ще допринесе към професионалното развитие на българските учители и ще подобри тяхното място в обществото.

Фондацията "Лаптоп за всяко дете" за първи път получава известност на Световния икономически форум в Давос през 2005 г. Там тя дава големи надежди на делегатите от цял свят, че именно XO е перфектния инструмент за затваряне на световната "елекронна пропаст". Оттогава лаптопът претърпява сериозно развитие и получава огромно медийно внимание.

Днес вече са направени първите държавни поръчки за няколко стотин хиляди машини като има обещания за закупуване на още милиони бройки от страни в Африка и Южна Америка.

Фондация Лаптоп за всяко дете (OLPC) е организация с идеална цел, регистрирана в щата Делауеър, САЩ, и със седалище в Кеймбридж, САЩ.
Призванието й е да стимулира инициативи на обикновени граждани, които да спомагат за подобрението и дългосрочния успех на лаптопите XO.

Партньори на OLPC са някои от най-големите компютърни фирми в света, като Google, AMD, News Corp и Red Hat.
Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини