Откриха една от най-древните астрономически карти в света

Една от най-древните карти на звездното небе в историята на човечеството беше открита от италиански археолози в планинска пещера в областта Вале дАоста, разположена в северните части на страната, съобщи Националният съвет за научни изследвания на Италия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ръководителят на експедицията Гуидо Косардо първо намерил един плосък камък с "чертеж" на разположението на звезди, а след това се натъкнал и на втори. Според специалистите в пещерата е открито праисторическо изображение на звездния куп Плеяди, включително и на седмата Плеяда или Атлантида, известна още като "изгубената Плеяда".

Плеядите са звезден куп в съзвездието Бик, един от най-близките до Земята и видим с невъоръжено око. По тази причина звездният куп е намерил място в много култури, както древни, така и съвременни.

В Древна Гърция звездите олицетворявали митологичните сестри Плеяди, от които купът е получил съвременното си име. В много европейски народни вярвания /включително и в България -бел.ред/ те са наричани "Квачката с пиленцата". По инициатива на международна група астрономи, сред които и италиански, ООН обяви 2009 за Световна година на астрономията. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини