В Китай направиха най-голямата ледена скулптура

В северния китайски град Харбин построиха най-голямата снежна скулптура в света.

Височината на композицията "Романтични чувства", издигната по случай ежегодния фестивал "Лед и сняг", е 34.5 метра, а дължината - 197 метра, пише електронното издание на в. "Дейли мейл".

Скулптурата е построена от снежни и ледени блокове със страна 4.5 метра, взети от преминаващата наблизо река Сунхуа. Ледените кубове били специално пресовани, за да не се разрушат при ударите с инструментите.

600 скулптури от 40 страни са обработили 120 000 ледени блока, за да издигнат композицията, посветена на Олимпиадата, в съседство с която от лед са построени руски църкви, френски катедрали, китайски дворци, дори атинския Акропол.

Сред скулптурите има дори версия на британския Стоунхендж в чест на Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Нощно време произведенията се осветяват с илюминации.
Предполага се, че фестивалът "Лед и сняг" ще привлече около 800 000 туристи.

От своето първо издание през 1985 година фестивалът е най-големият източник на доходи за Харбин.
Градът, намиращ се в провинция Хейлунджан, е най-студеното място в Китай, където температурите през зимата падат под минус 35 градуса.

Въпреки това обаче организаторите тази година се сблъскаха с глобалното затопляне. Само за ден престой под слънчевите лъчи скулптурите започват да се топят и е необходим спешен ремонт.

Фестивалът се провежда от декември до февруари, но постоянно повишаващите се температури може да съкратят празника.



Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини