Една кошмарна Коледа с най-тъпите реклами

Уж празничната телевизия се превърна в мъчение с клипове на „Евтерпа", „Райфайзен", „Булстад" .


Рекламните блокове в новогодишните празници отново превърнаха гледането на телевизия в мъчително за нервите преживяване. Кичът, липсата на оригинални идеи и най-вече агресивността на пропагандата докараха зрителя до парадоксалното състояние да мечтае януари да настъпи час по-скоро, а с това и краят на изтезанията върху сетивата му.


Напращялата Ан Джи рекламира лекарство против предменструално подуване на гърдите. Като вземем предвид, че нейните са перманентно подути вече няколко години по хирургичен път, ефективността на клипа „Фемикур" се оказва не по-различна от онази, която би имала реклама на цяр за успешно забременяване с Евгени Минчев или Мариус Куркински.


И ако все пак певицата и шампионка по фитнес открай време е абонирана за естетическите компромиси в имиджа си, то какво да кажем за нелепото присъствие на иначе талантлива актриса като Албена Михова във въпросния клип?


Кичът, кръстен със звънкото име „Фемикур", не е коледна новост за телевизионния ни ефир. Той се върти из кабеларките още от пролетта. Но през това тази зима се сблъскахме и с куп долнопробни реклами съвсем прясно производство.


„Аз съм готин, много, много готин..."

пеят „Контрол" в най-добрите традиции на българския пънк-рок, докато хилав младеж се шматка само по боксерки на червени сърчица и говори по телефона. Какво ли се има предвид тук? Не, не познахте. Става въпрос за „Големия пакет" - комплексна оферта от нов български телеком и интернет доставчик. Кампанията очевидно е таргетирана предимно към мъже на възраст 20-30 години и авторите й сигурно я смятат за много остроумна. Но не можеше ли да бъде направена и с малко вкус?


Явно не е можело. Същия проблем са имали и от рекламната агенция, обслужваща друг телеком. Те пък бълват нон-стоп клип, в който пропагандният ефект кулминира в нечувано оригиналната фраза

„Браво Петров! Много добре!"

Към края на нелепия спот шефът на фирмата пита с идиотска интонация подчинения си: „Би ли ми припомнил аз вчера на какво ти казах не?"


Но с това новогодишните мъки на тв рекламата не свършват. Тук са и боговете на маркетинга от Райфайзенбанк. По-рано през годината те въртяха клип със съмнителната оферта да получим 15 лева само срещу лист хартия - при положение че дори за първокласниците е ясно, че процедурата по взимането на такъв кредит далеч не е чак толкова елементарна.


Този сезон от същата банка ни разстрелват с клип, в който и служителите им, и кученцето върху задната облегалка на колата клатят глава нагоре-надолу. В западния свят това се смята за утвърдително съгласие. Но не са ли чували от маркетинга на банката, че в България същият жест означава отрицание? Ефектът от въпросния клип е непредвидено комичен и показва пълното безхаберие, което цари сред скъпоплатените рекламни специалисти у нас.


Ами какво да кажем за застрахователите от „Булстрад"? Ето с какво ни бомбардират те напоследък:

„Всяка блокада е успех

„Булстрад" блокира проблема. Ние знаем как да побеждаваме".

Тези думи, изречени с гробовен глас, принадлежат на треньора на волейболните национали Мартин Стоев. Разбираме, че застрахователното дружество е дългогодишен основен спонсор на тима и че му се полага реклама с участие на наставника. Но толкова ли не можеше да се възложи на професионален екип да измисли и заснеме нещо по-приемливо и не така стряскащо? Сигурно би имало по-голям ефект и сигурно би донесло някоя друга застраховка в повече...


Разбира се, и този сезон не можеше да се мине без
шампионите по безвкусица в рекламния бизнес -козметичните продукти „Евтерпа". Безумната реклама, в която бившата „Мис България" Ваня Пейчева произнасяше култовата реплика „Ооо, парфююююм", сега е заменена с пропаганда на шампоан против пърхот. Естествено, героят е същият - манекенът, който напоследък се подвизава и като салонен управител на известен нощен клуб в София. Изпълнението отново е на ниво селска читалищна самодейност, но важното е, че хората имат достатъчно висок бюджет, за да ни натрапват бездарието си до припадък.



И накрая за десерт имаме нещо специално. Тук е търсен ефектът на противопоставянето. На масираното присъствие на червения коледен цвят амбициозна наша безалкохолна (компания противопоставя друга, не така левичарска тоналност. Какво, мислите, ни пожелава клипът, който се върти често по „Планета тв" напоследък? „За новата година... изтегли... синята слива! От „Дерби"!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини