Откриха съхранена кожа на динозавър

Учените установиха каква е била кожата на динозаврите, като намериха в Китай за първи път вкеменели остатъци от кожа на динозавър.

Става ясно, че динозавърът имал много дебела кожа подобна на акулите и делфините. Представител на изчезналия вече вид растителнояден гущер Рsittacosaurus /гущер - папагал/ имал дебела кожа, изцяло покрита с рогови плочки. Доклад за откритието е публикуван в списание "Proceedings" на Лондондското кралско научно дружество.

По мнение на палеонтолози тази външната покривка поддържала вътрешните органи на динозаврите и пазела животното от хищниците. Образци от меки тъкани като например кожа рядко се откриват и съхраняват като вкаменелости. Ето защо учените спореха с какво точно са били покрити гигантските гущери - с люспи като съвременните или с примитивни пера като птиците. Намерената в Китай кожа е от Рsittacosaurus, загинал преди около 100 млн. години. По кожата има следи от зъби, явно след като е бил убит е бил ръфан от животни, препитаващи се с мърша. Скоро след смъртта на животното то е било затрупано от седиментни скали и благодарение на това меките тъкани добре са се съхранили.

Пситакозавърът е бил тревопасен. Той ходел на два крака и бил с размери колкото сърна. Кожата му била покрита с тънки рогови пластини, а самата тя се състояла от 25 слоя колаген. /Би Би Си
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини