Доган и Пеевски със забрана да влизат в Турция

Турският всекидневник "Star" съобщи, че е наложена забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Посолството на Турция у нас потвърди. В днешния си брой изданието публикува новина, озаглавена "Забрана за влизане в страната на проруски настроения Доган". Вестникът не цитира източник на информацията си.  

Тя обаче бе потвърдена официално. 

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", заявиха в съобщение от турското посолство, цитирано от БНР.  

Причината за забраната не се посочва. От статията в "Star" обаче се разбира, че мотивите най-вероятно саизострените отношения между Турция и Русия.Изданието е част от голяма медийна група заедно с едноименната телевизия и тя се смята за близка до президента Реджеп Тайп Ердоган, припомня "Клуб Z".

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът на партията на българските турци ДПС - Ахмед Доган, отново се показа като съветски агент. Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски", пише в материала. 

В него се подчертава, че забраната за влизане в Турция идва, след като Доган е заел антитурска позиция, а декларацията на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан  е определена като "подкрепа за Турция". 

"На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива", пише още "Star".

Допълва се още как медиите на Пеевски са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара. 

Турският вестник припомня и публикацията на "Шпигел" със заглавие "Пеевски - айсбергът на корупцията" и нарича депутата "император на контрабандните цигари".

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", допълва изданието. 

И припомня, че от 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност, но въпреки това е останал начело на ДПС. 

Новината за забраната му да влиза в Турция идва непосредствено, след като Местан обяви създаването на новата си партия - ДОСТ.

Междувременно днес Ахмед Доган беше награден с Почетен знак за лидерство "Стефан Стамболов".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини