Нов суперкомпютър на САЩ ще предвижда промени в климата

В САЩ започва изграждането на нов суперкомпютър, който щатският Национален център за атмосферни проучвания ще използва за анализи на потенциалните промени в климата, съобщава AP. Суперкомпютърът Cheyenne ще бъде два пъти по-бърз в изчисленията от своя предшественик и ще разполага с огромни масиви от информация.

Cheyenne ще използва процесори Intel Xeon и ще достигне скорост на изчисленията от 5.34 петафлопа. Това означава, че ще може да извършва 5.34 квадрилиона (хиляда трилиона) операции в секунда. По този си показател суперкомпютърът ще е 2.5 пъти по-бърз спрямо Yellowstone, който в момента се използва за тези изчисления.

Новият компютър ще има 313 терабайта оперативна памет и 20 петабайта дискови масиви за съхранение на данни. Ще има възможност за удвояване на масива при необходимост. Освен това ще се използват и вече наличните 16 петабайта на сегашния суперкомпютър. С тези си данни Cheyenne ще бъде около 100 хил. пъти по-мощен спрямо средностатистическия домашен компютър. Супермашината трябва да бъде готова през 2017 г.

Специален софтуер на учени от университета на Колорадо "Боулдър" ще оптимизира работата на хардуера и енергийната консумация. Cheyenne ще бъде три пъти по-енергоефективен спрямо Yellowstone. Операционната система ще бъде SuSE Linux Enterprise Server,

Всичко това ще позволи на учените да предвиждат промените в теченията години напред. Освен това ще могат да изготвят метеорологични модели и да предвиждат опасни бури, регионални промени в климата, качество на въздуха и много други. Cheyenne ще се използва дори за анализиране и предвиждане на слънчевите бури.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини