Старши комисар Момчилов:Трафикът за Маказа е увеличен чувствително,дадохме две жертви

-Старши комисар Момчилов, катастрофа с трагичен изход разбуни общественото мнение в Кърджали. Ежедневие е Ваши служители да залавят пияни шофьори. Достатъчни ли са санкциите?

-Винаги когато настъпи пътнотранспортно произшествие с трагичен край се получава този ефект с общественото мнение, особено когато са замесени известни личности. После коментарите утихват след няколко дни и малко са тези, които са си взели поука. Статистиката показва, че почти ежедневно има констатирани случаи на водачи  да управляват след употреба на алкохол. От началото на годината до края на месец октомври са установени 282 такива шофьори. При 180 от тях съдържанието на алкохол е било до 1,2 промила, а при 102 случая - над 1,2 промила, което е престъпление според Наказателния кодекс. Санкциите ги определя законодателят, ние само прилагаме закона. Например, съгласно чл.174 ал.1 от ЗДвП, когато съдържанието на алкохол в кръвта е над 0,5 промила до 1,2 промила, глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 6 месеца до една година. Чл.174 ал.2 от ЗДвП установява, че когато нарушението е извършено повторно в рамките на две години, глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от една до три години. Чл.174 ал.3 регламентира - при отказ да бъде извършена проверка  с техническо средство или неизпълнение на предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, глобата е 2000 лв. и лишаване от правоуправление 2 години.

Но истината е, че не може да се разчита само на увеличаване на размера на наказанията. Въпросът опира и до личната отговорност на всеки водач.

-Честа практика е в Кърджалийско да се шофира без книжка. Какво правят Вашите подчинени, за да пресекат тази практика?

-Също като при употребата на алкохол почти ежедневно се констатират случаи на управление на МПС от неправоспособни водачи. Факт е, че ние констатираме и санкционираме тези нарушения, но практиката не може да бъде прекратена само с действията на полицейските служители. Много често роднините на неправоспособните водачи са наясно с тяхното поведение, но не правят нищо, за да предотвратят нарушенията. Имаме случаи, когато по няколко пъти установяваме един и същ водач да извършва нарушението и това е известно на близките, а в по-малките населени места – и на хората, които живеят там, но всички си затварят очите. Полицейските служители ежедневно извършват контрол, провеждат се специализирани операции на територията на областта. От началото на годината до настоящия момент са констатирани 299 случая на управление на МПС от неправоспособни водачи, от които 15 са случаите при настъпване на пътнотранспортни произшествия. Като се има предвид, че ние не сме установили всички неправоспособни, става дума за една изключително рискова и немалобройна категория по пътищата.

-Паркирането на забранени места също е болен проблем. Напоследък Пътна полиция се активизира, но нарушители не липсват.

-Действително, в гр.Кърджали местата за паркиране са недостатъчни. Но пък и пътните полицаи не могат да бъдат постоянно в зоните, ограничени за спиране, престой и паркиране. Все пак разчитаме и на съвестта на гражданите. Имаме направено предложение до община Кърджали да се изгради синя зона за паркиране срещу заплащане и да се закупи репатриращ автомобил/паяк/, чрез който да се извозват неправилно престояващи МПС на наказателен паркинг, като таксите и глобите, събирани от тази дейност, да се  изразходват за безопасност на движението.

С цел да се наложи по голям контрол върху тези нарушения е изготвен график и е променена разстановката на Пътна полиция и Охранителна полиция в централната градска част и пазара на производителите, особено в пазарния ден събота, но въпреки това не липсват нарушители, включително и такива, които паркират на места, обозначени за хора с увреждания/ инвалиди/.

-Съществува мнението, че хора с власт и пари успяват да отърват санкциите. Доколко подобно твърдение е основателно?

-Не споделям това мнение, напротив нашите данни показват, че са санкционирани и такива хора, както вие казвате с власт и пари, без да конкретизирам.

-Отварянето на ГКПП „Нимфея-Маказа” увеличи трафика през Кърджали. Има ли повишаване на броя на пътните произшествия по пътя за Гърция?

-Действително, трафикът през гр.Кърджали  се увеличи видимо след отварянето на граничния пункт и то най-вече през активния летен сезон и по време на празници. От началото на годината през входа и изхода на ГКПП „Маказа-Нимфея са преминали над 900000 МПС. Една значителна част от тях са пресекли през пътната мрежа на гр.Кърджали и най-вече бул.“Беломорски“ поради липсата на обходен път. Естествено, това води до увеличаване на пътнотранспортните произшествия включително и  с чужди граждани. От началото на годината до момента настъпилите ПТП на път I-5 от съпределната територия с област Хасково до граничния контролно-пропускателен пункт са 74 броя с двама загинали и 43 ранени, а за 2014 г. са 81 ПТП с двама загинали и 33 ранени граждани.

С цел намаляване на травматизма по време на активния летен туристически сезон и празници  променяме разстановката на Пътна полиция, като служителите действат по цялото трасе на конфликтни участъци и уязвими кръстовища с цел да се контролира и подпомага трафикът.

-Пътна полиция в областта зачести проверките по пътищата. Това отразява ли се на сигурността по шосетата в областта?

-Естествено, че се отразява на сигурността на пътя, като голяма роля играе и мобилният видеоконтрол на скоростния режим. Местата за контрол се обявяват в интернет страницата на ОДМВР- Кърджали, което от своя страна има превантивна роля. Все повече водачи се съобразяват с ограниченията на скоростта, която е една от основните причини за ПТП.

-Вземат се мерки за опазване на децата. Достатъчни ли са?

-Никога взетите мерки не са достатъчни, когато се касае за деца. Те са  непредвидими, особено когато са оставени без надзор от по-възрастните. Мерките по отношение на децата трябва да са взаимни - както от полицията, родителите, училищата, така и всички участници в пътното движение.

През учебната година ежеседмично се изготвя график на дежурствата на полицейските служители пред уязвимите училища по отношение на трафика на МПС. Разчита се и на обучението - изнасят се лекции по безопасност на движението с участие на служители от Пътна полиция, полицейски инспектори и инспектори от Детска педагогическа стая.

-Смятате ли, че трябва да се поставят по-често легнали полицаи, за да се спрат джигитите на пътя?

-Да, тези съоръжения са ефективни, редуцират скоростта, но не може навсякъде да се поставят и да се разчита само на тях. В този смисъл искам да отбележа, че основният фактор за намаляване на травматизма по пътищата и съответно на нарушенията е човекът.

                                             Въпросите зададе: Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини