Самотата по-смъртоносна от затлъстяването

В последните години затлъстяването е определяно като един от най-големите бичове на съвременния човек. Гледката с прекомерно дебели хора става ежедневие, тежка е ситуацията и при децата.

Учени от университета в Чикаго обаче установиха, че самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването. Самотните възрастни хора са с 15% по-голям риск да умрат по-рано от старци, живеещи в компанията на свои близки, пише в. „Дейли мейл“.

Според специалистите животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Ето защо самотата е вредна за здравето и взима два пъти повече жертви, отколкото затлъстяването.

Проучването на екипа на Джон Качопо обхванало доброволци от мъжки и женски пол на възраст над 50 години. Учените установили, че при самотните хора се активират специфични гени – CTRA. Те влияят зле на имунната система и ѝ пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията. Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето.

Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот. Нашите съвременни общества са изправени пред двойната заплаха от застаряващи нации и крайно фрагментирана социална среда. При тези условия все по-малко хора общуват на живо един с друг, а предпочитат виртуалните контакти.

Освен всичко останало, самотата се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел. Изходът според Д-р Качопо е самотните възрастни хора да се ангажират в социални дейности, като например четене на вестници и книги на незрящи или трениране на малки деца. Домашните любимци също са незаменими помощници при преборването на самотата.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини